Kako ćemo naseliti Mesec? Pravićemo kuće od Lego kockica! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ćemo naseliti Mesec? Pravićemo kuće od Lego kockica!

Autor Miloš B. Jovanović

Novi materijal, dobijen tehnikom 3D štampe, i način na koji se Lego kockice spajaju, bi u bliskoj budućnosti trebalo da budu od velike pomoći u rešavanju problema izgradnje različitih objekata i infrastruktura na Mesecu, a možda i šire...

 Lego _ graditelji _ Foto Shutterstock.jpg Izvor: Shutterstock

Svaki gram nekog tereta poslatog na Mesec je gram koji se u Svemir mora podići protiv gravitacije, odnosno Sile Zemljine teže. Iz toga, logično, sledi i da svaki gram materijala koji za nešto može da se uzme sa površine Meseca i tamo i upotrebi – predstavlja jedan gram tereta manje koji mora da se "tegli" sa Zemlje.

To posebno dolazi do izražaja kada je reč o izgradnji budućih lunarnih naseobina. I pored toga što još uvek ne možemo sa sigurnošću da kažemo kako bi gradnja uz pomoć "mesečevih materijala" mogla da izgleda i funkcioniše, pošto na Zemlji (još uvek) ne praktikujemo takvu vrstu gradnje.

Stručnjaci Evropske svemirske agencije (ESA) su, u poslednje vreme, počeli da se poigravaju sa jednom veoma zanimljivom idejom. Od mesečeve prašine su napravili cigle u obliku Lego kockica, sa ciljem da ih upotrebe za izgradnju objekata na Mesecu.

"Niko do sada nije izgradio nikakvu strukturu na Mesecu, pa je bilo zaista sjajno imati tu fleksibilnost da se oprobate u različitim načinima gradnje našim svemirskim ciglama", ističe ESA-in naučnik Ejden Kouli.

Lego cigle za gradnju na Mesecu
Izvor: YouTube / ESA Extras

Materijal star 4,5 milijardi godina

ESA-ine svemirske cigle, međutim, nisu zaista napravljene od prašine sa Meseca. Od svih lunarnih uzoraka koje su brojne prethodne misije donele sa Meseca na Zemlju, količine lunarnog regolita su previše oskudne i naučno dovoljno vredne da bi se koristile za pravljenje cigala.

Tačnije, jedini netaknuti lunarni materijali na Zemlji su 382 kilograma kamenja koje su sakupili astronauti Apollo misija i nekoliko šaka uzoraka koje su, u novije vreme, sakupile robotske misije. Zato su se stručnjaci, umesto mesečevog regolita, okrenuli njegovoj "simulaciji", odnosno regolitu poreklom sa meteorita.

Naučnici su, kako navodi BBC, koristili materijal star 4,5 milijardi godina, koji potiče od meteorita NWA 869, otkrivenog u severozapadnoj Africi 2000. godine. On sadrži čestice (zrnca) metala, stena i drugih elemenata, koje su zajedno samlevene u prašinu i pomešane sa simulacijom regolita.

 Lego _ cigla _ gradnja na Mesecu _ Foto Lego.jpg Izvor: Lego

Lego cigle za zidanje na Mesecu

U celu priču uključila se i čuvena danska kompanija za proizvodnju igračaka Lego, koja je dala svoj doprinos rešavanju ovog problema. Uz pomoć 3D štampača, u saradanji sa stručnjacima ESA, oblikovali su meteoritsku prašinu u cigle u obliku klasičnih "2x4" Lego kockica.

Odšampane cigle nisu baš u potpunosti Lego, pošto su znatno su grublje i veće od originala – ali su svakako dovoljno prepoznatljive. To im, međutim, ni malo ne smeta da se slažu na isti način kao i Lego, pa će graditelji pomoću njih moći da testiraju različite metode konstrukcije i sastavljaju različite strukture.

Cilj im je da ustanove kako gradnja mesečevim Lego kockama funkcioniše i šta sve od njih može da se izgradi. Dobijeni materijal i način na koji se Lego kockice spajaju, bi jednoga dana u bliskoj budućnosti trebalo da budu od velike pomoći u rešavanju problema izgradnje različitih objekata i infrastruktura na Mesecu, a možda i šire.

Danska kompanija će "mesečeve", odnosno meteoritske, cigle do septembra izlagati u odabranim Lego prodavnicama širom sveta.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:25
Izgradnja puteva na Mesecu
Izvor: PAVER consortium
Izvor: PAVER consortium

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA