Budućnost je benzinska: Stižu novi, čistiji i efikasniji motori, jeftiniji od pogona na baterije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost je benzinska: Stižu novi, čistiji i efikasniji motori, jeftiniji od pogona na baterije

Autor Miloš B. Jovanović

Postaje sve očiglednije da potpuni prelazak sa foslinih goriva na električni pogon neće biti izvodljiv u zadatim rokovima, zbog čega se veliki proizvođači ozbiljno vraćaju "ponovo rođenim" SUS motorima

 benzin _ gorivo _ Foto Shutterstock Gualtiero Boffi.jpg Izvor: Shutterstock / Gualtiero Boffi

Era elektromobilnosti je odmakla od svojih početaka i sve više zahuktava, uprkos tome što je pad interesovanja za kupovinu električnih automobila u poslednje vreme očigledan. Istovremeno, troškovi njihovog razvoja su ogromni.

Takva situacija je naterala proizvođače da se malo presaberu i razmisle da li je potpuna elektrifikacija ipak pomalo isforsiran potez, ako se ima u vidu da je reč o potpunoj promeni načina na koji poslednjih 140 godina obavljamo skoro sav transport u svetu.

Postaje sve očiglednije da potpuni prelazak sa foslinih goriva na baterije neće biti izvodljiv u rokovima koje političari postavljaju, da se prelazak na električna vozila ne odvija na način i dinamikom kojom su to proizvođači predviđali, kao i da ta tranzicija još uvek ne donosi profit.

Trećina za benzince

O tome, iz evropske perspektive, možda najbolje svedoči prošlogodišnja (pogrešna?) procena jednog Volkswagen-a, prema kojoj bi električna vozila već do kraja ove decenije mogla da čine čak 80 odsto ukupne godišnje prodaje u Evropi.

Drugi najveći proizvođač na svetu nedavno, međutim, nije bio toliko optimističan kada je (pomalo pokajnički) objavio da će "u budućnosti svakako dominirati električni automobili", ali da VW sada "ne želi da propusti priliku da zaradi na benzincima i dizelašima".

Zato će, od 180 milijardi evra koje je 2023. godine namenio razvoju nove generacije električnih vozila, nemački gigant čak jednu trećinu tog novca preusmeriti na dalji razvoj savremenijih i čistijih benzinskih motora sa unutrašnjim sagorevanjem nove generacije.

Kontra "isforsiranoj elektrifikaciji"

To je, takođe, put kojim se kreću Japanci i to, čini se, ozbiljnije i u većim razmerama nego nemačka konkurencija. Od početka poslovično uzdržan prema "isforsiranoj elektrifikaciji", predsednik Toyote – najvećeg proizvođača automobila na svetu, Akio Tojoda je početkom godine poručio da budućnost za motore sa unutrašnjim sagorevanjem svakako postoji.

"Motori još uvek imaju ulogu praktičnog sredstva za postizanje ugljične neutralnosti. Dakle, treba da poboljšamo tehnologiju motora!", rekao je on, uz poziv konkurenciji da zajedničkim snagama pokrenu takav projekt.

Posle nešto više od četiri meseca, izazov su prihvatili Mazda i Subaru, kompanije poznate po jednistvenom inženjeringu svojih pogonskih agregata. Tri proizvođača su tako udružila snage kako bi u budućnosti zajedno razvijali nove generacije benzinskih motora.

 Toyota Mazda Subaru _ novi motori _ Foto Toyota.jpg Izvor: Toyota

Tri kompanije obećavaju revolucionarne promene, kojima neće odustati od opštih ciljeva dekarbonizacije (Toyota je, podsetimo, pionir hibridne tehnologije). Svaka će u zajednički posao uneti sopstvene komparativne prednosti, odnosno ona tehnološka rešenja u kojima su najbolje: Toyota polazi od razvoja novih četvorocilindarskih motora, Mazda donosi svoje 55-ogodišnje iskustvo u proizvodnji rotacionih agregata, dok Subaru ostaje veran horizontalno postavljenim cilindrima i bokser motorima.

Motor – ponovo rođen

Toyota je ovom projektu dala ime "Engine Reborn" (engl. motor ponovo rođen"), ističući da je "koncept novih motora potpuno je drugačiji od motora korišćenih u prošlosti".

Dva nova "kompaktna i visokoefikasna" agregata zapremina 1,5 i 2,0 litra, vrtila su se starom oprobanom receptu – četiri cilindra. Dodavanje još jednog cilindra prethodno trocilindarskom 1,5 benzincu, inženjerima je omogućilo da smaje visinu bloka motora i tako ceo agregat učine 10 odsto manjim i kompaktnijim.

Manje dimenzije motora omogućavaju i bolju aerodinamiku prednjeg dela vozila, što uz bolje sagorevanje goriva dovodi do smanjenja potrošnje od 12 odsto. Isti princip primenjen je i na veći benzinac od 2,5 litra, čije dimenzije su smanjene za čak 30 procenata. Ovaj tretman čeka i 2.0 i 2.4 turbo agregate kod kojih se očekuje smanjenje od 10 odsto.

Mazdine rotacije

Rotacioni, odnosno Vankelov, (po konstruktoru nemačkom inženjeru Feliksu Vankelu) motor, možda ne bi ni opstao do danas da ga Mazda, još od 1967. godine, nije uporno ugrađivala u svoje, pretežno sportske, modele.

To je SUS motor sa ovalnim kućištem i rotorom u obliku trougla zakrivljenih ivica, koji pritsak nastao paljenjem goriva transformiše u rotaciono kretanje. Zbog takve svoje konstrukcije, motor je u startu manjih dimenzija i prilično lakši od klipnih SUS motora. Istovremeno, dosta uravnoteženije isporučuje snagu na točkove pri velikom broju obrtaja.

 Vankelov rotacioni motor _ Foto Wikimedia Softeis at German Wikipedia.jpg
Vankelov rotacioni motor
Izvor: Wikimedia / Softeis at German Wikipedia

Mazda je da sada "ponovo rodila" novi Rotary EV System Concept, sa jednim i dva rotora. Reč je o električnom pogonu koji koristi snagu manjih i laganijih, ali snažnijih, rotacionih motora koji služe kao generatori. Dupli "twin" rotori su uzdužno postavljeni, čime je dobijeno izuzetno nisko težište motora, smeštenih u uglovima vozila ispod gornje ivice točkova.

Takvo rešenje konstruktorima ostavlja mogućnost za potpuno drugačiji i aerodinamičniji dizajn i konstrukciju automobila, koji zbog manjih dimenzija agregata sada mogu da imaju dosta niži prednji deo od uobičajnog.

Hibridni bokser

Osvajač brojnih reli trka i šampionata širom sveta i, verovatno, jedan od najvećih proizvođača i korisnika bokser motora – Subaru, u okviru "Engine Reborn" projekta, predstavio je svoj novi hibridni pogon – e-BOXER.

Reč je o hibridnoj tehnologiji koju odlikuje paralelno-serijski način rada, umesto dosadašnjeg paralelnog. To znači da benzinski motor ovde pokreće automobil isključivo u optimalnom području rada.

Horizontalno postavljeni klipovi kreću se suprotno jedni od drugih, što za rezultat ima motor niskog profila, sa osetno nižim težištem, koji proizvodi mnogo manje vibracija.

 Subaru Impreza WRX STI _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Osim Subarua, po bokser motorima je najpoznatiji legendarni nemački proizvođač električnih automobila – Porsche, koji nema mnogo veze sa zajedničkim projektom japanskih kompanija, ali je takođe uveren u svetlu budućnost SUS motora.

Sintetika sa (gotovo) nultom emisijom

I pored toga što je pre samo par nedelja predstavio legendarni 911 u hibridnoj verziji, kao i činjenice da proizvodi i električne automobile, Porsche je još pre četiri godine budućnost video u sintetičkim gorivima. U jesen 2020. nemački proizvođač je objavio da, u saradnji sa kompanijama Siemens Energy i ExxonMobil radi na razvoju sintetičkih goriva.

"Sintetičko gorivo dobijeno uz pomoć energije iz obnovljivih izvora ima potencijal da odigra važnu ulogu u budućnosti, i zbog toga radimo na njegovom razvoju. Sedamdeset odsto automobila koje smo do sada proizveli (od osnivanja 1931.) još uvek su na putevima. Automobile će još mnogo godina pokretati motori sa unutrašnjim sagorevanjem", istakao je tada izvršni direktor Porsche-a Oliver Blume.

Ukratko, sintetičko gorivo nastaje tako što se pomoću vodonika i ugljenika iz atmosfere dobija metanol, koji se nakon dugotrajnog procesa rafinacije pretvara u adekvatnu zamenu za klasična fosilna goriva. Tako dobijeno gorivo, prilikom sagorevanja u postojećim SUS motorima, proizvodi gotovo 100 odsto nultu emisiju štetnih gasova.

 Porsche eFuel _ Foto Porsche.jpg Izvor: Porsche

Ideja Porsche-a je da gorivo proizvodi u pogonima koji isključivo koriste energiju vetra i sunca, zbog toga što različite faze proizvodnje troše mnogo energije. Zato proizvodni proces mora biti što čistiji kako bi ekološko gorivo (engl. eFuel) u potpunosti moglo da ima sve ekološke prednosti.

Jedina prepreka ovde je konačna cena takvog goriva. A ona je 2020. iznosila oko 10 dolara po litru. Porsche je još tada postavio cilj da je obori na 2 dolara, a koliko je daleko ka tom cilju odmakao za sada nema informacija. Ipak, to je cilj od koga se ne odustaje.

Aktuelna sezona trkačkog Porsche Supercup-a, koja se održava od 19. maja do 1. septembra, u potpunosti je u znaku e-goriva. U periodu takmičenja, 32 trkačka automobila će potrošiti ukupnu količinu od oko 50.000 litara sintetičkog goriva.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:57
Galerija Automobila Srbije
Izvor: Promo
Izvor: Promo

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Ma opet prazna prica. Jedan rat zagadi vise nego sva vozila za 10000 godina, ali nama i dalje pricaju da kese zagadjuju. Ja jednostavno ne razumem jude koji veruju u ta zagadjenja. Ajde, ove organizaceije sto propagiraju to zagadjenje i otapanje, njih razumem, one za to dobijaju pare, ali obican svet ne razumem nikako.

beogradska seljačina

Ne bre, budućnost je da ti platim 10$ čim dotaknem punjač, pa tek onda obračun potrošnje, da ga punim 2 sata da se vozim dva i po sata i svakih 5 godina da ti dam po još 30.000 evra za "nove ćelije", jer ti tačno znaš koje su crkle a ne menjaš "dobre stare"... Jer jao diZLO je 20 centi po kilometru & zato propada kosmički balans sinergija iz dana u dan. I da me grize savest jer Ilon mask veliki ekspert za sve na svetu šalta obrvama kao duplo kvačilo...

bole

pa u kaliforniji vec jesu ili uskoro uvode porez na elektricne automobile,jer svi presli na elektricne i sad imaju manjak poreza od benzina a treba za odrzavanje puteva i sl...