Naučnici izračunali kada ćemo ostati bez nafte - nije nam preostalo previše vremena | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici izračunali kada ćemo ostati bez nafte - nije nam preostalo previše vremena

Autor Ilija Baošić

Kada će čovečanstvo iscrpeti rezervere nafte? Evo šta kažu stručnjaci.

 Nafta na dlanu Izvor: Shutterstock

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga. Međutim, nafta je neobnovljiv resurs, što znači da će se u nekom trenutku iscrpeti. Štaviše, naučnici su izračunali kada će se to dogoditi.

Neobnovljiv izvor energije

 Ekstrakcija nafte arhivska fotografija Izvor: Unsplash / Provincial Archives of Alberta

Nafta je proizvod ostataka životinja i biljaka koje su potonule u Zemlju. Tokom stotina miliona godina, pod uticajem toplote i visokog pritiska, ti ostaci su poprimili tečni oblik i pretvorili se u ono što nazivamo nafta.

Nafta je otkrivena u Kini, 600 godina pre nove ere, ali njena komercijalna eksploatacija počinje pre oko 165 godina. Poznato je da je prvi čovek koji je vadio naftu u komercijalne svrhe bio Amerikanac Edvin Drejk. Od tada, obim potrošnje nafte neprestano raste, što nije iznenađujuće. Danas se koristi čak i u prehrambenoj industriji. Ovo navodi naučnike da se zapitaju koliko godina ćemo izdržati dok sva nafta ne nestane. Na kraju krajeva, poznata nalazišta brzo se iscrpljuju, a pronalaženje novih postaje sve teže.

Međutim, odmah moramo naglasiti da nafta ne može potpuno nestati, i to iz jednog prostog razloga - čovečanstvo jednostavno nije u stanju da je izvadi iz nekih nalazišta. Verovatno duboko u unutrašnjosti planete postoje ogromne rezerve ove supstance, ali mi još uvek ne možemo ni da ih proverimo, a kamoli da ih izvadimo. Pored toga, nafta se nalazi i na teško dostupnim mestima, kao što je Antarktik. Ali to su detalji. Glavno pitanje je koliko dugo će nam trajati nafta iz trenutnih nalazišta.

Koliko nafte je ostalo na Zemlji

 Eksploatacija nafte na moru Izvor: Unsplash

Već je poznato gde se nalazi veći deo svetske nafte. To je u velikoj meri posledica činjenice da tektonika ploča određuje gde se nalaze naftna nalazišta. Okeanski baseni pružaju pogodne uslove za nakupljanje velikih količina biljnih i životinjskih ostataka. Pomeranje Zemljine kore i potapanje ploča ispod drugih obezbeđuje potreban pritisak i temperaturu za nastanak nafte.

Kao rezultat toga, verovatnoća da se u nekim regionima otkriju naftne rezerve je relativno velika, dok je u drugim veoma mala. S obzirom na to koliko je nafte već izvađeno, možemo približno proceniti koliko je ostalo. Prema istraživanju kompanije Rystad Energy iz 2023. godine, u svetu je još uvek dostupno 1,6 biliona barela nafte.

 Ekstrakcija nafte sa okeanskog dna Izvor: Unsplash

Pored toga, postoji nafta koja još uvek nije otkrivena, što otežava procenu. Prema podacima Američke geološke službe objavljenim 2012. godine, još uvek nisu otkrivena nalazišta sa ukupno 565 milijardi barela nafte. Međutim, nije poznato kada će ta nalazišta biti pronađena i eksploatisana.

Za koliko godina ćemo iscrpeti poznate rezerve nafte

 Presušeni izvor nafte Izvor: Unsplash

Decenijama unazad, naučnici tvrde da će zalihe nafte trajati 50 godina. Ova cifra se ne menja, ali zašto je to tako? Razlog je to što se ona izračunava na osnovu poznatih rezervi. To znači da stručnjaci uzimaju poznatu količinu nafte i dele je sa godišnjom potrošnjom. Pošto se povremeno otkrivaju nova nalazišta, vrednost od 50 godina ostaje gotovo nepromenjena.

Ali nema sumnje da u jednom trenutku više neće biti moguće brzo dopunjavati "poznate rezerve nafte" novim nalazištima. Svako otkriće najlakše dostupnih nalazišta smanjuje mogućnosti za novim otkrićima. Istina je da primena novih tehnologija proširuje potencijal za pronalaženjem nalazišta i unosi određene promene, ali potražnja za naftom takođe postepeno raste. Na kraju, prema ovoj analizi, potražnja za naftom će premašiti ponudu iz nalazišta, i takozvano tečno zlato će početi da se smanjuje i nestaće za oko 50 godina.

Naravno, moguće je da se u budućnosti situacija promeniti, odnosno da će potražnja za naftom prestati da raste. Trenutno svet počinje da se odriče nafte kao glavnog izvora goriva za automobile. Na primer, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, potrošnja nafte će dostići svoj maksimum do 2030. godine i nakon toga će početi da opada. Dakle, potpuno je moguće da nafta traje mnogo duže od 50 godina. Ali pre ili kasnije, čovečanstvo će ipak morati da se suoči sa njenim nedostatkom.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 15

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đoka

Sećam se kao klinac da su tada procene bile od 40-60 godina. Od tada je prošlo skoro 40 godina. Tako da, može da bude i dosta više od procenjenog.

I tako...

Super, u narednih 20-tak godina će je biti dovoljno, a kad se ohladim šta će biti nije me ni briga

Uku

Meni se čini da je većina komentatora propustila celu osnovnu i srednju školu, a da su akademsko zvanje stekli na ubrzanom YouTube fakultetu geologije. Uzmite makar udžbenike svoje dece iz geografije i naučite nešto pametno, a ne da se prolupavate ovde sve pozivajući se na ruske naučnike.