EU popustila, ništa od potpune zabrane! Ovi automobili s motorom na unutrašnje sagorevanje su izuzeti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU popustila, ništa od potpune zabrane! Ovi automobili s motorom na unutrašnje sagorevanje su izuzeti

Uprkos ambicioznom zakonu, Nemačka je pokvarila planove Evropske unije o potpunoj zabrani automobila s motorima na unutrašnje sagorevanje.

 EU prihvatila prodaju automobila na e gorivo nakon 2035 Izvor: Pexels

Iako je zakon o zabrani prodaje novih benzinaca i dizelaša od 2035. godine spreman, Evropska unija je prihvatila da napravi izuzetak i da dozvoli jednu vrstu motora na unutrašnje sagorevanje na nagovor Nemačke. U pitanju su motori koji rade na e-gorivo, klimatski neutralno sintetičko gorivo.

Početkom marta, završno glasanje o zabrani benzinaca i dizelaša, koje bi pretvorilo predlog u zakon, odloženo je jer je Nemačka zapretila da će oboriti postignuti dogovor. Podržana od strane automobilske industrije i konzervativnijih članova Evropskog parlamenta, Nemačka je zahtevala da se napravi izuzetak za sintetička goriva.

"Postigli smo dogovor sa Nemačkom o budućoj upotrebi e-goriva u automobilima", napisao je Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije, na svom Twitter profilu. "Sada ćemo raditi na tome da se CO2 standardi za regulaciju automobila usvoje što je pre moguće".

Grupa za zaštitu životne sredine Grinpis krtikovala je novi sporazum. "Ovaj lenji kompromis podriva zaštitu klime u transportu i šteti Evropi", napisala je organizacija u saopštenju.

Kako navodi The Guardian, proizvodnja sintetičkih goriva je veoma energetski intenzivna, a e-goriva mogu da proizvedu skoro istu količinu gasova staklene bašte kao i konvencionalno gorivo. Prema jednoj proceni koja je objavljena pre postignutog dogovora, izuzetak za sintetička goriva mogao bi da rezultuje sa 46 miliona manje prodatih električnih automobila u Evropi do 2050. godine, "bez dodatne uštede ugljen-dioksida".

Važno je napomenuti da nijedna kompanija još uvek nema masovnu proizvodnju e-goriva. Ovo je vrlo značajno za one koji žele da uštede, jer Transport & Environment grupa tvrdi da će vozači koji nastave sa korišćenjem motora na unutrašnje sagorevanje morati da za litar e-goriva izdvoje najmanje 2,8 evra po litri, odnosno da će na godišnjem nivou trošiti najmanje 2.300 evra.

Da li ste videli kako izgleda Kia EV9 električni automobil?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

To je jasno kao dan. To je zelja neke ###ale u kancelariji, mislim nije to ni njegova zelja, nego daje neke predloge, da ispada da kao nesto radi, da nesto propisuje, da odlucuje... Prazna prica, promaja, kao i sve ostalo.

Pa naravno

To je bilo jasno od početka uvođenja elektrifikacije, da nema resursa. Ovako su svi proizvođači na silu bili primorani da naprave falična vozila, pri čemu su pukli neviđene pare, neki su zatvorili fabrike i dali otkaze zaposlenima, poput Fiata Kg., poskupeli drastično i sada neko to mora da plati, to jest kupci na kojima se sve lomi

Doc. dr

Nije u pitanju nikakav preokret već zdrav razum. EV ne mogu (i nikada neće) biti zamena za motore SUS jer zagadjuju okolinu više od njih ali se zbog geopolitike na njima insistira. Dok se ne nadje bolje rešenje koristićemo ova vozila.