Nabrži helikopter ikada izveo svoj prvi probni let: Preko 400 na sat sa petinu manje goriva | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nabrži helikopter ikada izveo svoj prvi probni let: Preko 400 na sat sa petinu manje goriva

Autor Miloš B. Jovanović

Airbus Racer predstavlja novu inovativnu helikoptersku platformu u koju je ugrađeno 90 novih patenata i čije će testiranje, kako je planirano, trajati dve godine

 Airbus Racer _ helikopter demonstrator _ Foto Airbus Helicopters.jpg Izvor: Airbus Helicopters

Kompanija Airbus Helicopters izvela je prvi probni let prototipa, odnosno demonstratora, svog novog helikoptera – Racer, sposobnog da leti brzinama većim od 400 kilometara na sat.

Prvi probni let je trajao oko 30 minuta, što je Airbus-ovim stručnjacima dalo dovoljno vremena da u potpunosti provere ponašanje helikoptera u vazduhu.

Reč je o novoj inovativnoj helikopterskoj platformi u koju je ugrađeno 90 novih patenata i čije će testiranje, kako je planirano, trajati dve godine. U Airbusu ističu da, osim velike brzine, Racer donosi i nov ekološki načina rada motora uz značajno smanjenu potrošnju goriva.

Airbus RACER
Izvor: YouTube / Airbus Helicopters

Racer je demonstrator prilagođen za prosečnu krstareću brzinu veću od 400 km/h, a cilj njegovih konstruktora je da se tokom daljeg razvoja postigne najbolji kompromis između brzine i namene, kao i ukupne isplativosti letelice.

Novi helikopter cilja na smanjenje potrošnje goriva od oko 20 odsto u poređenju sa aktuelnom generacijom helikoptera iste klase. To će se postići dodatnom aerodinamičkom optimizacijom, kao i inovativnim pogonskim sistemom sa ekološkim načinom rada.

Pogon, razvijen u saradnji sa kompanijom Safran Helicopter Engines, opremljen je hibridno-električnim sistemom koji omogućava pauziranje rada jednog od dva Aneto-1X motora tokom krstarenja, čime se doprinosi smanjenju emisija CO2.

Racer je, inače, zasnovan na aerodinamičkoj konfiguraciji ranijeg tehnološkog demonstratora Airbus Helicopters X3 koji je još 2013. godine postigao rekord od 472 km/h, kojim je pomerio granice mogućnosti helikopterskog leta.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:49
Kineski veliki civilni helikopter obavio prvi let
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arh

Pa i moj kawasaki ninja h2r ide preko 400/h pa se ne hvalim tu na sav glas