Redovni saobraćaj brzinom 400 na sat: Kineski superbrzi vozovi koriste tehnologiju hipersoničnih projektila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Redovni saobraćaj brzinom 400 na sat: Kineski superbrzi vozovi koriste tehnologiju hipersoničnih projektila

Autor Miloš B. Jovanović

Kina je izgradila najdužu mrežu brzih železnica na svetu ukupne dužine 45.000 kilometara kojom se vozovi kreću brzinama i do 350 km/h, ali i igleda ni to nije dovoljno

 CR400AF kineski brzi voz _ Foto Wikimedia N509FZ.jpg Izvor: Wikimedia / N509FZ

Dokaza da je Kina već godinama unazad, u sve većoj meri, jedan od ozbiljnih predvodnika globalnog tehnološkog razvoja svakoga dana sve je više. Proboj na svetska tržišta ostvaren pre desetak godina pametnim telefonima, danas se nastavlja ekspanzijom automobilske industrije proizvodi i plasira sve veći broj kvalitetnih, prvenstveno električnih, vozila.

Osim što razvijaju, unapređuju i proizvode nova električna vozila, kineski stručnjaci godinama unazad ostvaruju velike uspehe u oblasti železnice. To najbolje ilustruje kineski voz CR450 koji je nedavno postavio novi brzinski rekord za konvencionalna železnička vozila postigavši brzinu od 453 kilometara na čas.

Kina je do sada već izgradila najdužu mrežu brzih železnica na svetu, koja je dostigla ukupnu dužinu od 45.000 kilometara. Redovni vozovi koji njome svakodnevno saobraćaju kreću se brzinama i do 350 km/h.

Tolika mreža pruga i veliki broj vozova zahtevaju obiman posao na praćenju rada celog sistema. A za to je potrebna složena tehnologija koja se, između ostalog, zasniva i na veštačkoj inteligenciji (AI) koja može da predvidi tehničke probleme sistema.

Kineski voz CR450 – 400km/h u redovnom saobraćaju
Izvor: YouTube / CGTN

Naučnici sa pekinškog Univerziteta Đinghua, na čelu sa profesorom Fengom Sjueom, razvili su novi mehanički senzor koji bi trebalo da poveća bezbednost vozova i cele mreže vozova velikih brzina. Senzor je nastao primenom tehnologije nastale tokom razvoja hipersoničnog oružja, navodi South China Morning Post.

Za bezbedno kretanje vozova velikim brzinama najvažnije je što ranije otkriti i najmanje deformacije šina po kojima se kreću ili točkova vozova. Rešenje tog problema kineski stručnjaci su pronašli novom senzoru u obliku prstena, tankom kao list papira, koji se pričvršćuje na točkove vozova.

Novi senzor je u stanju da izmeri stanje komponenti sa preciznošću kakva do sada nije zabeležena i da tako detektuje i najmanje promene. To za posledicu ima da sve potencijalne opasnosti koje bi mogle dovesti do iskakanja voza iz šina mogu da se otkriju u ranoj fazi.

Kineski voz CR450 – 400km/h u redovnom saobraćaju
Izvor: YouTube / CCTV Video News Agency

Naučnici ističu da to značajno povećava bezbednost vožnje velikim brzinama, pa se uskoro može očekivati da vozovi uskoro u redovnom saobraćaju dostignu brzine i od 400 km/h.

Rezultati njihovih istraživanja zasnovanih na hipersoničnom oružju će, osim kod vozova, moći da nađu širu primenu i kod drugih sistema u civilstvu, poručuju stručnjaci sa Univerziteta Đinghua.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:31
Za 10 dana vozovima putovalo osam miliona putnika
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Filip

E pa super,a kod nas 40 na sat...Dobro,onda je prosecna brzina 270...?E tako nasi strucnjaci stalno racunaju "prosecnu" platu!