NASA želi da komunicira laserima, brojimo sitno do poletanja revolucionarne tehnologije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA želi da komunicira laserima, brojimo sitno do poletanja revolucionarne tehnologije

Na Međunarodnu svemirsku stanicu uskoro stiže sistem dvosmerne laserske komunikacije.

 NASA komunikacija laserima ILLUMA-T Izvor: NASA / Dave Ryan

NASA će pomoću Falcon 9 raketi kompanije SpaceX uskoro lansirati komponente revolucionarnog sistema za dvosmernu lasersku komunikaciju, ILLUMA-T, koje će biti instalirane na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

ILLUMA-T, odnosno "Integrated LCRD Low-Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal", će omogućiti astronautima na MSS da još pouzdanije komuniciraju sa Zemljom, istovremeno uvećavajući naučne mogućnosti koje stanica može da ponudi. Ipak, ono što je najvažnije, novi sistem će predstavljati prvi test dvosmerne laserske komunikacije koju NASA želi da koristi za potrebe budućih misija na Mesecu i Marsu.

"Buduće misije će potencijalno imati potrebe za izuzetno velikom količinom podataka, zbog čega moramo da razmišljamo kako ćemo ispuniti iste", kaže Džejson Mičel iz NASA-e, koji dodaje da veća količina podataka znači i veći broj otkrića.

Sistem za lasersku komunikaciju za potrebe MSS je u razvoju od 2021. godine, kada je agencija lansirala LCRD satelit u svemir, koji će služiti kao spona u prenosu podataka između Zemlje i svemirske stanice. Kada bude lansiran 5. novembra i instaliran na MSS, ILLUMA-T će omogućiti razmenu značajno veće količine podataka po većim brzinama, a to posebno podrazumeva brže slanje fotografija i videa.

 LCRD Izvor: NASA / Dave Ryan

Dok se svemirske misije budu sve više udaljavale od Zemlje, razvoj boljih i bržih sistema komunikacije je od ključnog značaja, a korišćenje lasere će nedvosmisleno omogućiti pouzdaniji i brži način komunikacije kroz svemir.

Pogledajte

00:22
NASA ILLUMA-T sistem
Izvor: NASA
Izvor: NASA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Nisam siguran da ce ovo biti neke ravolucija. Mislim, to odavno postoji, ali nije zazivelo zato sto mora biti ogromna preciznost. A, sa radio dalasima ne mora uopste biti preciznosti. Jedino ako utice na udaljenost, ali u tom slucaju moraju se cekati idealni uslovi, da se sve stanice potrefe u idealnom polozaju, da nema oblaka, da nema prepreka i slicno. Ne mogu da tvridm ali kazu da u svemiru lete sitni kamencici (navodno redovuno udaraju u zidove), pa ako je tako, onda ce to kamenje prekidati te laserske snopove? - Moraju idealni uslovi biti? Dobro, moze malo da se resi problem; moze da radi na bazi kao sto funcionise TCP, ali ne znam da li je onda neka revolucija, ali moze da resi problem, verovatno.