Videli smo budućnost transporta: Putovanje kroz cevi brzinom od 1.200 km/h | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Videli smo budućnost transporta: Putovanje kroz cevi brzinom od 1.200 km/h

Kompanija HyperloopTT je u Barseloni predstavila kapsulu koja će moći da dosegne neverovatne brzine.

 HyperloopTT kapsula za putovanje kroz cevi 1200 kilometara na sat Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Nakon što je Ilon Mask pre oko 10 godina svetu predstavio svoju ideju o putovanju kroz vakuumske cevi velikim brzinama, dodelivši ovakvoj vrsti transporta naziv Hyperloop, mnogi su počeli da ozbiljnije shvataju potencijal komercijalizacije ove tehnologije. Iako postoje brojne kompanije koje koketiraju sa idejom razvoja Hyperloop sistema, industriju trenutno predvode dve kompanije - Virgin Hyperloop i HyperloopTT - a mi smo tokom posete MWC 2023 sajmu u Barseloni imali priliku da uživo vidimo kako će izgledati putnička kapsula kompanije HyperloopTT.

Revolucija transporta

Ceo koncept američke kompanije HyperloopTT je zasnovan na mreži cevi u kojima bi levitirali mali magnetni vozovi, sposobni da dostignu brzinu do 1.200 km/h, prevozeći između 25 i 48 putnika po kapusli.

Ova brzina je ne samo veća od najbržeg voza na planeti, već i od današnjih najsavremenijih komercijalnih aviona. Poređenja radi, Boeing 787-9 Dreamliner ima brzinu krstarenja od 912 km/h, dok Airbus A350 dostiže 903 km/h.

Kapsula koju je kompanija izložila u Barseloni je dugačka nešto više od 32 metra, što je približno dužini dva autobusa. Uglavnom je napravljena od ugljeničnih vlakana, a po svom dizajnu je slična tankom avionu bez krila.

"Veoma smo uzbuđeni što naš drugi trup kapsule u prirodnoj veličini možemo da predstavimo na MWC-u u Barseloni. Ovaj događaj pruža odličnu priliku da svetu pokažemo našu tehnologiju i demonstriramo našu posvećenost održivosti, inovaciji i saradnji", rekao je izvršni direktor kompanije HyperloopTT, Andres de Leon.

Prisustvo na MWC 2023 sajmu označava značajnu prekretnicu za HyperloopTT dok se kompanije približava realizaciji svoje vizije revolucije transporta. Hyperloop sistem je dizajniran da bude brz, bezbedan i održiv način prevoza koji može da poveže gradove i regione širom sveta, smanjujući vreme putovanja i gužve, istovremeno minimizirajući uticaj na životnu sredinu.

Nije sve tako sjajno

Kompanija ima globalnu radnu snagu koja broji više od 800 ljudi, podeljenih u 52 multidisciplinarna tima. Izgradila prototipove svog sistema u Francuskoj, Nemačkoj, kao i na Bliskom istoku, a njen najambiciozniji projekat je u SAD - 300 milja dug Hyperloop sistem koji povezuje Čikago, Klivlend i Pitsburg.

Projekat u SAD je prošao studiju izvodljivosti 2019. godine, ali se mučio da napreduje zbog finansijskih izazova. Prema studiji, projekat će koštati između 25 i 30 milijardi dolara, a HyperloopTT se nada da će pronaći investitore koji će finansirati izgradnju.

Iako se činilo da će HyperloopTT rešiti većinu svojih problema spajanjem sa kompanijom SPAC, koju mnogi nazivaju "blanko ček kompanijom", posao je pre manje od mesec dana propao, što je realizaciju HyperloopTT projekata dovelo u pitanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dok Holidej

Ovo može da ima smisla samo ako možeš da se pojaviš na terminusu, kupiš kartu, sačekaš ne više od 30min i na drugom kraju si za pola sata. Pri tome, vožnja do terminusa ne sme da ti pređe 30min. Dakle sve u svemu 2h za 300 milja. Ako ti treba više od toga, onda nema natočito smisla. Kolima ti treba 4-5 sati i kreneš kad hoćeš.

Goran

Meni je bolje sjesti u auto i odvesti se gdje ja zelim i putem kojim zelim. Uzivam u voznji gledajući predele oko mene. Zamislite da sa ovim idete do Grčke na more. Meni to putovanje ne bi imalo smisla.

Njoka

Nije brži od aviona samo za 200km/h već je mnogo brži jer putuje na zemlji a ne na visinama gde je mnogo duži put zbog Zemljine amplitude.