NASA testira novu vrstu motora, 4 puta brže putovanje do Marsa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA testira novu vrstu motora, 4 puta brže putovanje do Marsa

Nuklearno-termalni raketni motori su brži i efikasniji od postojećih, što je značajno unapređenje za put na Mars.

 NASA i DARPA testiraju nuklearno termalni motor za Mars Izvor: NASA

Iako Artemis misija još uvek nije uspešno vratila ljude na površinu Meseca, NASA planira za budućnost, odnosno za istorijski put čovečanstva na Mars, a za taj poduhvat će im trebati novi raketni motori.

Svemirska agencija se udružuje sa američkog agencijom Ministarstva odbrane SAD, DARPA, kako bi testirala nuklearno-termalni raketni pogon (NTP) u svemiru, sa ciljem da se ta tehnologija u budućnosti koristi kako bi pomogla astronautima da stignu do Crvene planete. "Pomoću ove nove tehnologije, astronauti će moći da putuju u duboki svemir brže nego ikad, što je značajna sposobnost za pripremu misije za put na Mars", kaže Bil Nelson, NASA administrator.

U ovom slučaju "brže nego ikad" znači četiri puta brže nego što je to moguće sa motorima koji su trenutno u upotrebi. U okviru programa DRACO, tim agencije NASA će preuzeti vodeću ulogu u tehničkom razvoju motora, koji bi trebao da bude integrisan sa eksperimentalnom svemirskom letelicom koju će ustupiti DARPA. Ne samo da će ova nova vrsta motora omogućiti astronautima da putuju brže, već će vreme potrebno za dolazak na odredište smanjiti količinu potrebnih zaliha, oslobađajući prostor za više naučne opreme i instrumenata za komunikaciju.

Naučnici su i tokom 40-tih godina spekulisali o mogućnosti upotrebe nuklearne energije za pokretanje svemirskih leta, a SAD sprovode zemaljske eksperimente na tom frontu od 50-ih godina. Nažalost, smanjenje budžeta i fokusiranje na druge prioritete doveli su do toga da je NASA napustila projekat krajem 1972. godine, pre nego što je izvršila bilo kakve probne letove.

Naravno, uprkos tome što ove vrste motora donose brojne prednosti, poput najmanje tri puta veće efikasnosti, NTP nije bez rizika, pa nije isključeno otpuštanje radioaktivnog materijala u okolinu ukoliko dođe do kvara u atmosferi ili orbiti. Ipak, NASA tvrdi da bi brže putovanje moglo da smanji rizike po astronaute da nešto pođe po zlu. Očekuje se da prvi probni let bude izveden 2027 godine.

NASA takođe radi na tome da nuklearnu energiju iskoristi kada se konačno stigne na destinaciju, zbog čega je, pored sopstvenih testova, angažovala tri izvođača da dizajniraju fisioni sistem za snabdevanje energijom na površini drugih objekata u svemiru, a koji planira da testira na Mesecu.

U međuvremenu, SAD su prvi put u istoriji odobrile mali modularni nuklearni reaktor, čiji dizajn omogućava izgradnju nuklearnog postrojenja koje je tri puta manje od standardnih reaktora. U pitanju je dizajn kompanije NuScale, koji je sposoban da proizvede 50 megavati snage, a mogao bi da značajno smanji troškove i složenost izgradnje nuklearnih elektrana.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jole

Uzimanje para od drzave za nesto sto se nece desiti bar ne u ovom veku,,, daleko smo mi jos od Marsa....

Ivan

"Increase speed up to 25%" ne znaci da ce moci da ide 4 puta brze.