Novi tip turbina na vodi pretvara vetar iz svih smerova u struju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi tip turbina na vodi pretvara vetar iz svih smerova u struju

Autor Ilija Baošić

Kompanija SeaTwirl je predstavila S2x, sledeću generaciju vetroturbina.

 SeaTwirl S2x vetroturbina sa vertikalnom osovinom pretvara vetar iz svih smerova u struju Izvor: SeaTwirl

Westcom, Norveška grupa za brodogradnju, sklopila je dogovor sa švedskom kompanijom SeaTwirl o postavljanju vetroturbina sa vertikalnom osovinom u Severnom moru. Ova turbina sa vertikalnom osovinom bi mogla da otpočne novu eru elektrana na vodi.

U severnom moru se takođe nalazi i najveća svetska vetroelektrana na vodi, Hornsea 2, koja je nedavno puštena u rad. Ipak, kako turbine koje se koriste u ovim projektima postaju sve veće, očekuje se da će isplativost platforme opasti, jer će troškovi rasti sa izgradnjom na većim dubinama.

Vetroturbine sa vertikalnom osovinom (VAWT) nude niz prednosti u odnosu na konvencionalne. Klasične vetroturbine se oslanjaju na sofisticirane instrumente koji im govore iz kog smera dolazi vetar i gde da se usmere za maksimalnu proizvodnju energije. Turbinama VAWT sistema nisu potrebni takvi instrumenti, jer može da iskoristi vetar iz svih smerova.

Takođe, pošto sve komponente tradicionalnih vetroturbina moraju biti sastavljene na vrhu, tornjevi koji ih drže moraju biti jaki i izgrađeni sa ogromnim kontrategovima.

Kompanija SeaTwirl se bavi proizvodnjom VAWT sistema od 2012. godine, a njen prototip vetroturbine visok 13 metara proizvodi energiju poslednjih sedam godina. Jednostavan dizajn se sastoji od tri lopatice postavljene na plutajući stub koji ima teško dno i služi kao kobilica. Kako turbina hvata vetar, ceo stub se okreće, a generator koji se nalazi ispod stvara struju.

Sada je kompanija predstavila svoju vetroturbinu sledeće generacije, nazvanu S2x, koju opisuje kao 30 puta veću od svog prototipa. Stub nove turbine će se uzdići 55 metara iznad površine vode i dopiraće do 80 metara dubine. Turbine su dizajnirane da automatski prekinu proizvodnju energije kada brzina vetra pređe 25 m/s, iako mogu da izdrže brzinu do 50 m/s, odnosno uragan druge kategorije.

Svaka turbina ima kapacitet za proizvodnju električne energije od 1 MW, a kompanija tvrdi da će njena cena energije biti manja od 50 dolara/MWh, što je izjednačava sa cenom vetroelektrana na kopnu.

Westcon planira da postavi prvi S2x do 2023. godine. Vetroturbina će biti testirana u periodu od pet godina, nakon čega SeaTwirl planira da skalira svoje turbine do 10 MW, a zatim i do 30 MW.

SeaTwirl vetroturbina
Izvor: SeaTwirl

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Ma, nema od toga nista, ne moze da se skladisti.

NSBGD

To je jos uvek daleko jeftinije od hiljada kilometara cevovoda za gas i naftu, rafinerija, crpnih stanica. Mnogo cistije i bolje. Problem sa pticama se resava u hodu, testiraju sa lutkama koje ih plase, mirisima koje ne podnose, svetloscu koja ih ometa. Resenje ce se vec naci.

Maksa 82

A ptice, galebove koje ubija taokom svog rada