Džejms Veb uslikao neverovatan pogled na Jupiterove aurore | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb uslikao neverovatan pogled na Jupiterove aurore

Autor Ilija Baošić

Zapanjujuće slike najveće planete Sunčevog sistema su dokaz sposobnosti novog svemirskog teleskopa.

 Džejms Veb Jupiter Izvor: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team

Ogromne oluje, snažni vetrovi, aurore, ekstremne temperature i pritisci - mnogo toga se dešava na Jupiteru. Džejms Veb, svemirski teleskop agencije NASA, je sada uslikao jedinstven pogled na najveću planetu našeg Sunčevog sistema.

Dve nove slike su uslikane pomoću NIRCam senzora koji ima tri specijalizovana infracrvena filtera pomoću kojih je moguće prikazivanje detalja planete. Pošto je infracrvena svetlost nevidljiva ljudskom oku, ovaj senzor je "prevodi" u vidljivi spektar svetlosti - najduže talasne dužine izgledaju crvenije, a najkraće su prikazane kao plave.

Možda će vas zanimati

"Jupiter nikada nismo videli ovako, prilično je neverovatno", rekla je Imke de Pater, astronom i profesor na kalifornijskom univerzitetu Barkli. "Nismo očekivali da će biti ovako dobro, da budem iskrena. Zaista je izvanredno što možemo videti Jupiterove detalje zajedno sa njegovim prstenovima, sićušnim satelitima, pa čak i galaksijama na jednoj slici".

NASA dalje objašnjava da su na severnom i južnom polu vidljive aurore, a da ogromna oluja, poznata kao Velika crvena pega, izgleda belo na ovim fotografijama, jer kao i drugi oblaci, reflektuje mnogo sunčeve svetlosti.

 Džejms Veb Jupiter 2 Izvor: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team

"Osvetljenost ovde ukazuje na veliku nadmorsku visinu - Velika crvena pega ima izmaglice na velikim visinama, baš kao i ekvatorijalni region", kaže Hajdi Humel, naučnica za posmatranje solarnog sistema. "Brojne svetle bele "pege" i "pruge" su verovatno vrhovi oblaka na velikim visinama kondenzovanih knvektivnih oluja". Nasuprot tome, tamne "trake", severno od ekvatorijalnog regiona, imaju malo oblačnosti.

NASA je krajem prošle godine lansirala svoj svemirski teleskop vredan 10 milijardi dolara, a javnost je sa nestrpljenjem čekala jul, kada je premijerno prikazano prvih pet slika. Nedavno smo takođe imali priliku da vidimo i pogled na galaksiju Kolski točak, udaljene 500 miliona svetlosnih godina.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vrlo bitno

Jupiter je naš spasilac jer ima toliko jaku gravitaciju da privlači sve što leti sunčevim sistemom u preko 95%, inače 300 puta je veći od zemlje

Xy

Propaganda,kao da mi neznamo da je jupiter ravna ploča

Саша

@Xy Наравно да свемир не постоји, много пута смо НАСАмарени, што не бисмо поново. Само што сад има и пробуђених.