Stadione na Svetskom prvenstvu u Kataru braniće od napada dronovima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stadione na Svetskom prvenstvu u Kataru braniće od napada dronovima

Autor Ilija Baošić

Na terenu čovek na čoveka, a u vazduhu dron na dron.

 Kako će se stadionu u Kataru braniti od napada dronova Izvor: qatar2022.qa

Katarsko ministarstvo unutrašnjih poslova i Odbor za sigurnost u sklopu organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, odabrali su američku kompaniju Fortem Technologies kao dobavljača dronova za zaštitu stadiona od potencijalnih napada dronovima.

Fortem će svojom tehnologijom štiti nebo iznad stadiona, kako se ne bi dogodilo da potencijalni napadači svojim bespilotnim letelicama prouzrokuju probleme.

Možda će vas zanimati

Dronovi koje je razvila ova američka kompanija nazivaju se DroneHunter. Ove letelice su radarski navođeni presretači i potpuno su autonomni u svom radu, što znači da im ljudski nadzor nije nužno potreban. Nakon postavljanja SkyDome radara, koji skenira nebo u potrazi za uljezima, dronovi se postavljaju u blizini objekata koje je potrebno zaštiti - prema potrebi mogu da polete, presretnu nepoželjne dronove i skinu ih sa neba posebnim mrežama.

 Dron Svetsko prvenstvo u fudbalu Izvor: Fortem Technologies

Ukoliko se pitate zašto se koristi presretanje, a ne ometanje RF signala - iz kompanije kažu da je ometanje zanimljiva tehnologija koja se može koristiti da spreči 12-godišnjaka da svojim dronom snima vatromet, ali da je za sprečavanje ozbiljnijih pretnji, poput terorizma, potrebno imati moćnije sisteme. Napredni napadači ne upravljaju svojim dronovima na daljinu, već ih programiraju unapred, pa je primena sile jedini način da se takve letelice zaustave.

DroneHunter je osmišljen da bude brz i agilan, sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za manje od sekunde i velikim maksimalnim brzinama. Kada detektuje neprijateljsku letelicu, snima je radarom i kamerom, a te podatke šalje automatizovanom kontrolnom centru. Tamo ih sistem analizira i odabire jedan od 68 scenarija za obaranje, u zavisnosti od vrste, veličine i brzine pretnje. Dron nakon toga presreće letelicu i ispaljuje posebnu mrežu prema njoj.

 Mreža dron Svetsko prvenstvo 2022 Izvor: Fortem Technologies

Ako je meta manja i sporija, DroneHunter zauzima položaj iz kog može da je uhvati u svoju mrežu i odnese u bazu. U slučaju većih i bržih dronova, na njih se mreža ispaljuje sa sigurne udaljenosti, a zadatak joj je samo da se zapetlja oko drona i tako ga obori. Prizemljenje se i u tom slučaju obavlja meko, pomoću padobrana.

Naši reprezentativci neće morati da strepe da li će im se ponoviti 14. oktobar 2014. godine, kada je dron izazvao prekid i incidente na stadionu Partizana na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. protiv reprezentacije Albanije.

Srbija će mundijalsko putovanje u Kataru početi u četvrtak 24. novembra protiv Brazila na stadionu "Lusail". Posle toga, Srbiju čeka meč protiv Kameruna 28. novembra na stadionu "Al Džanub", dok će se utakmica protiv Švajcarske odigrati u petak 2. decembra na stadionu "974". Neka bolji pobedi(mo).

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

E ovo nama treba.Da smo to imali nebi nam Albanci raširili zastavu na stadionu sa dronom.