Veštačkom inteligencijom i pametnom loptom do pravedno dosuđenih ofsajda na Mundijalu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačkom inteligencijom i pametnom loptom do pravedno dosuđenih ofsajda na Mundijalu

Autor Ilija Baošić

FIFA je objavila ključne detalje tehnološkog rešenja, koje će koristiti loptu sa senzorima i veštačku inteligenciju.

 Nova tehnologija detektovanja ofsajda u Kataru pomoću pametne lopte i veštačke inteligencije Izvor: Adidas

Svetsko prvenstvo u fudbalu igraće se ove godine u Kataru. Održavaće se novembru i decembru, a takva odluka je doneta primarno zbog previsokih temperatura u ovo vreme, što daje svetskoj fudbalskoj organizaciji još koji mesec da se pripremi za uvođenje još jedne velike tehnološke inovacije, nakon VAR-a, koji je uveden na prošlom Mundijalu.

VAR tehnologija je pomogla u rešavanju nekoliko situacija u fudbalu, među kojima je i ofsajd, ali taj problem nije u potpunosti rešen. I dalje se dešava da, čak i uz video tehnologiju, sudije pogrešno sviraju ofsajde, pa su se FIFA i Adidas udružili sa tehnološkim partnerima, kako bi stvorili novo rešenje.

Možda će vas zanimati

Na automatskom detektovanju ofsajda će raditi veštačka inteligencija i pametna lopta, a uz pomoć 3D grafike će ceo proces odlučivanja biti prikazivan publici na stadionu, kao i na televiziji. Sistem je već testiran na Arapskom kupu i Klupskom prvenstvu sveta 2021. godine.

Ključni deo tehnologije određivanja ofsajda će biti nova službena lopta Mundijala, Adidas Al Rihla. U njenom središtu će biti suspendovana i stabilizovana loptica sa inercijskim senzorima, koji će beležiti kretanje lopte čak 500 puta u sekundi.

Dobijeni precizni podaci, o tačnom trenutku kada je loptu neki igrač dotaknuo, biće prosleđeni kontrolnom centru, koji će primati i snimke kamera.

Loptu i svakog igrača na terenu će pratiti 12 posebnih Hawk-eye kamera sa krovu svakog stadiona. Svaki igrač će biti praćen 50 puta u sekundi kroz 29 ključnih tačaka na telu. Svi ovi podaci će dati automatskom sistemu precizne podatke o položaju lopte i igrača, na osnovu kojih će veštačka inteligencija javljati operaterima u VAR sobi kada je detektovan ofsajd.

Sudije iz VAR sobe će proveriti odluku pomoću napredne grafike i automatski generisanog 3D prikaza, te o odluci obavestiti glavnog sudiju na terenu. Za gledaoce će biti stvoren i animirani 3D prikaz sporne situacije, kako bi svima bilo jasno zašto je određena odluka o ofsajdu donesena. 3D snimak će biti prikazan kako na televiziji, tako i na ekranima stadiona.

Proces odlučivanja o ofsajdu, uz postojeći VAR, danas traje u proseku 70 sekundi. Uz pomoć novog sistema, to vreme bi trebalo da bude skraćeno na 25 sekundi, uz dodatan nivo preciznosti, te možemo da očekujemo da će odluke sudija biti brže i pravednije.

Adidas navodi da postavljanje senzora u loptu igrači neće primetiti u njenim performansama, te da tehnologija neće uticati na kretanje lopte u igri. Baterije senzora će se puniti bežičnom tehnologijom, kao i moderni telefoni.

Rešenje će biti predstavljeno reprezentacijama koje su se plasirale na Mundijal u narednim danima, a tokom narednih meseci će se ceo sistem precizno podešavati. Cilj je da se testira na najvećoj pozornici u Kataru, a potom postane globalni standard koji se može uvesti u bilo koje fudbalsko takmičenje u svetu.

Ostaje nam da vidimo kako će se ceo sistem pokazati, kao i da li su istiniti navodi o performasama same lopte. ili imamo novi Džabulani. Kao vatreni navijači naše reprezentacije, ne sumnjamo da će veštačka inteligencija naći način da se uroti protiv nas i nanese nam istorijsku nepravdu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Ode fudbal dodjavola,ovo vise nije fudbal.Strasno.

bole

sad je sve vestacka inteligencija,nekad se to zvalo obican program...