GOOGLE KOPIRA HUAWEI MAPE: Eto, desilo se i to - opcija koju imamo u Srbiji tek treba da stigne u svet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE KOPIRA HUAWEI MAPE: Eto, desilo se i to - opcija koju imamo u Srbiji tek treba da stigne u svet

Verovali ili ne - ali istina je, nekoliko opcija koje su dostupne u Huawei Petal Mapama sad će se naći i u Google Maps servisu.

 Google Maps semafori i STOP znak navigacija Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Google Mape su bez bilo kakve dileme najpopularnije mape za navigaciju na svetu i svi koji ih koriste na internetu verovatno ih biraju pre nego sve druge.

Ipak, kad se radi o offline navigaciji ili navigaciji na Huawei Mobile Services sistemima izbor postoji i ljudi koriste Here WeGo navigaciju ili Petal Maps.

Možda će vas zanimati

S obzirom da je konkurencija jaka jasno je da neke od sjajnih ideja donese upravo ta konkurencija, pa se u pojedinim segmentima Google bavi kopiranjem tih stvari, a ne obrnuto.

Recimo Petal Maps, primarne Huawei mape na HMS telefonima i Huawei satovima, odavno imaju opciju koju će Google Maps tek sad pozajmiti od njih - informacije o semaforima.

Mape celog sveta, za početak SAD i još nekoliko odabranih zemalja dobiće ucrtane semafore, a onda će u glasovnu navigaciju biti uvrštena i upozorenja vozačima da se ispred njih nalazi semafor i da vode računa i o tome. Takođe, semafori će biti prikazani i prilikom navigacije za pešake, baš kao što je to sada slučaj u Petal mapama, što možete da vidite na slikama u našoj galeriji.

Takođe, Google Maps će ovu sekciju obogatiti dodavanjem znakova STOP duž puta, što će biti obeleženo i glasovnom navigacijom, što će i te kako biti od pomoći nesmotrenim vozačima. Osim ovih promena, koje smo već imali priliku da koristimo u drugim mapama, Google ubacuje cene na naplatnim rampama autoputev citirajući državne i druge zvanične institucije koje te cene formiraju i naplaćuju.

Sve navedene opcije dostupne su u SAD, Kanadi, Indiji, Japanu i Indoneziji, a tek u narednim mesecima biće dostupni u Srbiji. Do tada će valjda i Petal Maps kod nas konačno da uvede srpski jezik navigacije, koji čekamo već toliko dugo…

Ovo je zgodna prilika da vas podsetimo i na poslednju Google Maps promenu - na reklame u navigaciji.

Koje mape vi najčešće koristite?

Anketa

Da li koristite GPS navigaciju i koju?

 • Google Maps.

  56.23% (149)

 • Nokia HERE Maps.

  13.58% (36)

 • Neku treću.

  10.94% (29)

 • Ne koristim navigaciju.

  2.26% (6)

 • Više njih.

  16.98% (45)

Da li koristite GPS navigaciju i koju?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Prvo treba da nauče da mi je kuća od 1970 u velikom selu, u ul Ž. Zrenjanina, što ne mogu nikako da ih naučim, a pripadala je bašti škole u ul. B. Barnić, pre više od pola veka! Drugo, pored hotela u centru grada sam samo prošao sa telefonom u džepu, i nisam kako je prikazano u Google hronologiji proveo celu celu noć, sve sa slikom sobe (zaboravili su sliku neke mlade pro..itutke), koju u životu nisam video, što bi bilo odlično za razvod braka, da bilo koju noć nisam sa svojom suprugom u našem krevetu! Trće, na put do aerodroma Beograd, iz pravca Kikinde, treba da me vodi pravim putem do Zrenjanina, a ne nepostojećim preko Elemira i dolmom reke Tisekoji je blindiran kod mosta preko Tise, i nikad nije ni postojao za saobraćaj jer ide dolmom reke širine 2m. Sreća što ovde živim, pa poznajem teren! Toliko o Google mapama. Odličan 1!

Kimi

Kada bude Petal offline navigacija za Srbiju bice to dobro, nadam se da imaju to u planu?

SmartLife

@Kimi Svi se nadamo 😂 I tome i srpskom jeziku navigacije!