GOOGLE MAPS UVODI REKLAME: Prikazuju se svuda na mapama, naučite da ih prepoznate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE MAPS UVODI REKLAME: Prikazuju se svuda na mapama, naučite da ih prepoznate

Svaka POI na Google Maps sad može da bude oglašivač i da plaća reklame, a mi smo ih videli i evo kako da ih i vi prepoznate.

 Google Maps POI promocija Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Sve je jasnije, a kome nije biće uskoro, činjenica da je Google jednako reklama - u pretrazi, YouTube-u, u aplikacijama, pa čak i većini korisnih servisa ove kompanije.

Najnoviji i jedan od najčešće korišćenih servisa Google kompanije koji uvodi još reklama je Google Maps, za koji smo vam nedavno otkrili i kako da zaustavite preuzimanja sadržaja u pozadini.

Možda će vas zanimati

Reč je o plaćenim partnerstvima sa POI tačkama na Google Maps mapama - POI su tačke interesovanja tj. bilo šta ucrtano na mapi, od restorana i prodavnica, preko istorijskih znamenitosti, muzeja, do hotela i ostalog sadržaja.

Sad je i u Srbiji omogućeno da svaki POI plati reklamu i na mapi se pojavi pre sličnih izbora ili konkurencije, što znači da jedna prodavnica cipela, ako plati reklamu ili restoran, na različitim nivoima zumiranja mape i u rezultatima pretrage dobija prioritet i vidi se i pre i jasnije.

Pogledajte kako izgledaju promovisane POI:

Svi promovisani sadržaji uokvireni su četvrtastim oznakama i sadrže sličicu ili grafiku, za razliku od svih ostalih Google Maps oznaka, koje su uglavnom predstavljeni u obliku čiode i obojeni bojom sadržaja u koji su grupisani. Na taj način korisnik će lako moći da zna šta je oglas tj. plaćen sadržaj i odmah odluči da li će kliknuti na njega ili neće.

Promovisani sadržaji ne znače bolji kvalitet pretrage ili veću relevantnost traženog rezultata, nego su jednostavno plaćeni da se pojave pre svih i u pretrazi i vizuelno i ovo i nije tako dobar način da se utiče na pretragu, a plaćanje promocije to svakako čini. Ipak, kako su mape Google-ove i on (verovatno) može da radi s njima šta hoće, onda ćemo morati da se naviknemo da prepoznamo i koristimo i ovakav sadržaj.

U trenutku kad vam ova promena bude dostupna Google će vas plutajućim prozorčićem obavestiti o tome i od tada ćete i vi biti u krugu korisnika koji će videti i promovisane sadržaje, što svakako čeka sve korisnike besplatnih Google mapa

Šta vi kažete na ovu novost u mapama?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex

Aprililili.... ;)

Budale

Nema toga na Huawei i iPhone telefonima...