ISKLJUČITE SKRIVENU GOOGLE MAPS OPCIJU: Automatski se ažurira i troši memoriju u pozadini | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISKLJUČITE SKRIVENU GOOGLE MAPS OPCIJU: Automatski se ažurira i troši memoriju u pozadini

Ako ne koristite aplikaciju offline - isključite skrivenu opciju za Google Maps.

  Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Već smo vam rekli koliko je lako da koristite Google Maps bez interneta i kako to tačno da uradite, a sad je vreme da svima onima koji ovu aplikaciju ne koriste bez interneta pomognemo da isključe opciju, koja je obično sama po sebi aktivirana - offline mape.

Offline mape u okviru Google Maps obično sadrže dve mape od oko 100 megabajta, koje se automatski ažuriraju u pozadini, bez upozorenja ili čak znanja korisnika.

Osim ukoliko to niste striktno rekli aplikaciji, Google Maps u pozadini preuzima mape do posla i mape oko kuće korisnika i ažurira ih s vremena na vreme kako bi korisnik mogao da ih koristi kad mu zatrebaju.

Problem je što najvećem broju korisnika ove mape - ne trebaju!

Google Maps uobičajeno bez znanja korisnika prate kretanje u pozadini, jer to je i posao ove aplikacije - geolociranje - pa aplikacija tako zna kad krećete na posao, na koji način idete tamo (pešice, prevozom ili kolima), sa kime tamo idete, kao i u koje vreme i kojim putem obično. Kako bi pomogla da lakše stignete na posao aplikacija u pozadini preuzima deo mape koji pokriva svakodnevno kretanje od kuće do mesta na kojem radite i na taj način želi da pomogne da tamo stignete lakše i uz uštedu interneta.

Ako ne želite da Google Maps prate vaše svakodnevno kretanje do posla i da u pozadini preuzimaju i ažuriraju mape, onda kliknite na svoju ikonicu gore, desno u Google Maps aplikaciji i kliknite na Offline Maps opciju novootvorenog padajućeg menija. U Offline Maps isključite Auto-update offline maps i Auto-download recommended maps. Takođe, u okviru Download preferences uključite samo opciju Over Wi-Fi only, da se mape ne bi preuzimale nekim slučajem i putem mobilne mreže.

Više detalja o svemu objašnjenom nalazi se u našoj galeriji slika, koja će vam pomoći da korak po korak ispratite sve što smo upravo opisali.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inače

Ove mape, kao i bilo koje druge poznatije, već dve godine ne radi glasovno navođenje pomoću gps, ukoliko niste na mreži, kao nekada što su radile, kod ogromne većine korisnika, bar 80%

Brarik

A vi ako 'ocete da ostanete anonimni, lepo nazad u srednji vek, u neku preriju i niko nece znati za vas. Lepo vam je objaviti "jutarnja kafica u tom i tom lokalu" ali problem je da nas "google prati"?!?! Ma vazi.. narod prso skroz.

Mape

Koristim ih offline, ali me izluđuje svakodnevno ažuriranje google, chrome, messages, microsoft swiftkeys, youtube, speech services, usluge mobilnog operatera, sistemski web view, mail, disk, pa mape i gomila drugih apk. Samo špijuniraju, nikakva poboljšanja ne donose, čak odavno ne piše ni razlog ažuriranja, negde piše poboljšanje stabilnosti (gistro) a jede memoriju ram i rom. Proveravajte dozvole za sve aplikacije!