KAKO JE I ŠTA RADI NAJMOĆNIJI ROVER NA MARSU: Nove avanture Perseverance mašine – muka s kamenčićima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO JE I ŠTA RADI NAJMOĆNIJI ROVER NA MARSU: Nove avanture Perseverance mašine – muka s kamenčićima

Poslednja dogodovština Perseverance rovera je u vezi s nekoliko kamenčića koji su mašinu onemogućavali da nastavi s poslom.

U julu 2020. godine rover veličine prosečnog automobila je krenuo put Marsa, a u okviru misije Mars 2020 – zainteresovani su kretanje mogli da prate u realnom vremenu.

Perseverance je u februaru 2021. godine stigao do svog odredišta, te su sve oči od tada uprte u Crvenu planetu.

Možda će vas zanimati

Misija agencije NASA je sa sobom ponela i prvi helikopter koji je poleteo na nekoj drugoj planeti, a 18. februara prošle godine je sletela na Mars, čime je označen početak nove ere svemirskih istraživanja.

Iako NASA ima dovoljno iskustva kada je u pitanju sletanje na Crvenu planetu, to ne znači da su stvari bile jednostavnije za novi rover, a iz agencije su isticali da se tek 40% od svih misija koje su krenule ka Marsu na kraju uspešno spustilo – rover je ipak bezbedno sleteo, a tamo je i danas.

Poslednja dogodovština Perseverance rovera je u vezi s nekoliko kamenčića koji su mašinu onemogućavali da nastavi s poslom. Rover se od decembra 2021. godine borio s marsovskim šljunkom, a problemi su mogli da se vide na snimcima koje je napravila WATSON kamera integrisana u rover.

Perseverance se kamenčića uspešno oslobodio, a problemi su otpočeli nakon što je uzeo šesti uzorak iz marsovskog tla. Od tada je bio onesposobljen za rad, pa je izgubio skoro mesec dana u dalekom kosmosu. Oslobađanjem od kamenja su upravljali eksperti sa Zemlje, pa je poslednji manevar urodio plodom – rover je sada slobodan.

Perseverance Mars Rover problem
Izvor: Smart Life/ @iGadgetPro

Primarni cilj misije Mars 2020 je da se istraži da li je na Marsu bilo života. Proces je 18. februara 2021. godine ušao u završnu fazu, kada je rover sleteo na Crvenu planetu. Spuštanje je bilo potpuno automatsko, budući da je Mars od Zemlje udaljen previše da bi neko mogao da pomogne preko daljinskog upravljača, tako da je sve bilo na mašini koja je nakon sletanja postala najmoćniji rover koji je stigao do Marsa.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

4

Neko stvarno veruje u ovo?

Bojan

@4 Pa, kako da ne? Odleteo je sve sa folijom.