ANDROID 12 PRETVARA TELEFONE U KLJUČEVE AUTOMOBILA: Poznato i koji smartfoni će dobiti među prvima ovu Google novinu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANDROID 12 PRETVARA TELEFONE U KLJUČEVE AUTOMOBILA: Poznato i koji smartfoni će dobiti među prvima ovu Google novinu

Google napominje da će korisnici moći bezbedno da dele svoje digitalne ključeve sa prijateljima i porodicom ukoliko treba da im se pozajmi automobil.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ CNET Highlights

Godinu dana nakon što je Apple objavio da iPhone telefoni mogu da se koriste kao digitalni ključevi, sada je i Google obelodanio takve planove za Android telefone.

Uz pomoć Android 12 operativnog sistema, pojedini Google Pixel i Samsung Galaxy telefoni će biti u mogućnosti da zamene ključeve od automobila.

Možda će vas zanimati

Nije kao da Google kasni u odnosu na Apple povodom ove tehnologije, pošto proizvođači automobila još uvek nisu implementirali istu u svojim vozilima. U Google-ovom saopštenju stoji samo jedan brend, BMW, koji je već objavio prošle godine da će raditi na ovoj tehnologiji sa kompanijom Samsung.

Krajnji cilj je da se zamene glomazni privesci za ključeve, uz pomoć kojih već sada možete da otključate vozila bez da ih izvadite iz džepa, sa pametnim telefonima, a to će uraditi uz pomoć Ultra-wide band (UWB) tehnologije koja će bezbedno reći vašem automobili da ste ispred njega.

Kao što su to Bluetooth i Wi-Fi, i ultra-wide band je bežični protok komunikacija kratkog dometa koji operiše preko radio talasa. Za razliku od njih, UWB radi na veoma visokim frekvencijama, na širokom spektru GHz frekvencija, te se može iskoristiti da tačno zabeleži prostorne i usmerene podatke. Antena u samom telefonu može da locira i identifikuje objekte sa UWB otpremnikom. Koristeći UWB, Android korisnici će moći da otključavaju i zaključavaju svoja vozila sa sve telefonom u džepu, ukoliko ti telefoni poseduju UWB čip.

Ovaj digitalni ključ automobila će biti dostupan na neimenovanim modelima automobila za 2022. godinu, uključujući i BMW vozila, kao i na pojedinim modelima iz 2021. godine. Korisnici koji poseduju automobile sa osposobljenom NFC tehnologijom (Near Field Communication/ komunikacija kratkog polja) će moći da otključaju svoja vozila tako što prislone svoje telefone na vrata, dodaje TechCrunch

Google napominje da će korisnici moći bezbedno da dele svoje ključeve sa prijateljima i porodicom ukoliko treba da im se pozajmi automobil.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA