PONOVO KOPIRAJU APPLE: Sve više Android telefona prati novi trend koji se tiče automobila! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PONOVO KOPIRAJU APPLE: Sve više Android telefona prati novi trend koji se tiče automobila!

Ključevi postaju prošlost!

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ CNET Highlights

Kako stvari stoje, jedna od sledećih "velikih stvari" za mobilnu industriju će biti UWB, odnosno Ultra-wide band.

Sve više kompanija je zainteresovano da u svoje telefone ubaci mogućnosti i funkcije istih.

Poslednji izveštaji govore da kompanije kao što su Xiaomi, Oppo i Vivo planiraju da ugrade UWB na svoje sledeće telefone, dok bi neki premijum telefoni trebali i do kraja ove godine da ubace iste. Ultra-wide band omogućava mnogo toga na bliskoj udaljenosti od radio prenosa.

Kao što su to Bluetooth i Wi-Fi, i ultra-wideband je kratkog dometa, bežični protok komunikacija koji operiše preko radio talasa. Za razliku od njih, UWB radi na veoma visokim frekvencijama, široki spektar GHz frekvencija, te se može iskoristiti da veoma tačno zabeleži prostorne i usmerene podatke.

Tako je na primer kompanija Apple prva omogućila korisnicima iPhone telefona da uz pomoć istog otvaraju svoja vozila, odnosno da ga koriste kao ključ. Upravo zbog ovakvih stvari, kompanija Apple je potpisala ugovor o partnerstvu sa kompanijom BMW. UWB može da se koristi i za druge potrebe, kao što su pametni tragači zasnovani na lokaciji, prenosi AutoEvolution.

Kompanija Samsung je otkrila da će Galaxy S21 imati podršku za UWB, a ova južnokorejska kompanija već sarađuje sa gigantima kao što su Audi, BMW, Ford i Genesis. Nakon tih kompanija, Apple i Samsung, sve više proizvođača telefona planira da ugradi UWB u svoje uređaje, te nema sumnje da će to postati praksa za sve buduće smartfonove.

Treba uzeti u obzir da ekspanzija tek počinje i da tek treba da dobijemo vozila koji će ostaviti tradicionalni način otvaranja (ključeve) iza sebe. Najverovatnije nas dele godine od toga pošto je tek "šačica" proizvođača automobila trenutno u pregovorima da takvu mogućnost uvede u svoje modele.

U međuvremenu Samsung i njihovi partneri će podeliti više informacija, te nas ne bi začudilo da već ove godine izađu automobii koji mogu da se otvore sa Galaxy S21 i drugim telefonima te kompanije.

Specifikacije ukratko
Izvor: BMW

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA