Vibrirajuća električna pilula koja se kontroliše putem aplikacije, stvara osećaj sitosti i pomaže u topljenu kilograma | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vibrirajuća električna pilula koja se kontroliše putem aplikacije, stvara osećaj sitosti i pomaže u topljenu kilograma

Kada pilula dospe u želudac, pokreću se vibracije motora koje aktiviraju receptore odgovorne za signaliziranje sitosti, što stvara osećaj sličan onome koji imamao posle obilnog obroka

 Vibrirajuća pilula _ Foto MIT News.jpg Izvor: MIT News

Naučnici Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) otkrili su potpuno nov pristup borbi protiv gojaznosti. Oni su konstruisali vibrirajuću pilulu, veličine standardne pilule multivitamina, opremljenu vibriracionim motorom, bezbednim za gutanje, koga pokreće mala baterija srebrnog oksida.

Kada se proguta i dospe u želudac, želudačna kiselina otapa spoljašnji omotač pilule, čime se zatvara električno kolo i pokreću vibracije motora. Jedinstvena vibracija pilule aktivira receptore odgovorne za signaliziranje sitosti, što stvara osećaj sličan onome koji imamo posle obilnog obroka. Sadašnji prototip vibrira 30 minuta pre nego prirodno bude izlučen.

U eksperimentu sprovedenom na svinjama, koje su dobile vibrirajuću pilulu 20 minuta pre obroka, te životinje su pojele približno 40 odsto manje hrane od svinja koje nisu progutale pilulu. Uz to, tretirane svinje su u krvi imale povišene nivoe hormona koji signaliziraju sitost.

Autor istraživanja, objavljenog u časopisu Science, profesor Đovani Traverso sa Odeljenja za mašinstvo MIT-a, je optimističan u pogledu potencijala vibrirajuće pilule kao leka za gojaznost. On predviđa da će sledeće verzije pilule moći "polutrajno" da ostanu u želucu, kao i da se aktiviraju i deaktivirati bežičnim putem.

U daljem razvoju uređaja, mogu se očekivati individualizovani modeli uređaji, koji će moći da se programiraju za kratku dnevnu aktivaciju, odnosno za smanjivanje apetita pre samog obroka. Takođe, njihov rad će moći da se kontroliše putem mobilne aplikacije, kako kako bi se ciljano smanjila glad, prenosi New Scientist.

Traversov tim je prethodno istraživao električne stimulacije sluzokože želuca, otkrivši njen potencijal da izazove glad. To otkriće je otvorilo nove mogućnosti za lečenje problema povezanih sa apetitom, kao što je, između ostalog, nedostatak apetita kod osoba obolelih od raka.

Profesor Traverso ističe da nastavlja istraživanje električne stimulacije u različitim delovima gastrointestinalnog trakta, sa ciljem repliciranja osećaja sitosti, kao i primene ove metode kod različitih oboljenja i stanja.

BONUS VIDEO:

Autonomni tramvaj bez šina i trole - Pert, Australija
Izvor: YouTube / Transport of Perth

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA