Kako deca gube jednu noć sna nedeljno zbog društvenih mreža | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako deca gube jednu noć sna nedeljno zbog društvenih mreža

Autor Ilija Baošić

Čak 70% dece mlađe od 12 godina koristi društvene mreže bar četiri sata dnevno.

 Deca gube ekvivalent jedne noći sna nedeljno zbog društvenih mreža Izvor: Pexels

Deca mlađa od 12 godina možda gube ekvivalent jedne noći sna svake nedelje zbog prekomerne upotrebe društvenih mreža, sugeriše nova studija.

Skoro 70% od 60 dece mlađe od 12 godina, koje je ispitivao Univerzitet De Montfort u Lesteru, reklo je da koristi društvene mreže četiri sata dnevno ili više, a dve trećine je reklo da je koristilo aplikacije socijalnih mreža dva sata pre spavanja. Studija je takođe otkrila da se 12,5% ispitane dece budilo noću ne bi li proverilo svoja obaveštenja.

Profesor psihologije Džon Šo, koji je vodio studiju, rekao je da bi deca trebalo da spavaju između devet i 11 sati, ali ispitanici su izjavili da spavaju u proseku 8,7 sati noću.

"Strah od propuštanja, koji pokreću društvene mreže, direktno utiče na njihov san. Oni žele da znaju šta njihovi prijatelji rade, a ako niste na mreži kada se nešto dešava, to znači da ne učestvujete u tome", kaže Šo. "To može biti začarani krug. Ako ste anksiozni, veća je verovatnoća da ćete biti na društvenim mrežama, a kao rezultat toga - još više ste anksiozni - i gledate u nešto što vas stimuliše i odlaže san".

TikTok je najrasprostranjeniji među decom, a 90% ispitanika je reklo da koristi aplikaciju. Snapchat je koristilo 84%, dok je nešto više od polovine ispitane dece reklo da koristi Instagram.

Dakle, obaveza je roditelja da ograničavaju i određuju vreme kada deca mogu da koriste društvene mreže. Ipak, poražavajuća je činjenica da roditelji u proseku razgovaraju sa decom o bezbednosti na internetu tek oko njihove 13. godine.

Ukoliko niste ubeđeni da društvene mreže mogu biti opasne, pogledajte koliko je lako pronaći momenat kada je uslikana Instagram fotografija:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

ma bre brinemo za decu, to nam je u 5Genima.