Instagram će procenjivati starost skeniranjem lica - loša vest za klince | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Instagram će procenjivati starost skeniranjem lica - loša vest za klince

Autor Ilija Baošić

Meta se udrižila sa kompanijom Yoti u proveri starosti korisnika skeniranjem lica

 Instagram će verifikovati godine skeniranjem lica Izvor: Pexels

Kao i druge društvene mreže, Instagram se i dalje bori sa problemom korišćenja platforme onih mlađih od 13 godina. Kompanija sada testira manje konvencionalno rešenje - veštačku inteligenciju koja skenira lica i procenjuje starost korisnika.

Instagram nije počeo da traži od novih korisnika da unesu svoj datum rođenja sve do 2019. godine, a zahteva proveru starosti samo kada tinejdžeri pokušaju da izmene datume rođenja, kako bi pokazali da imaju 18 ili više godina. Delimično je to razlog zašto 40% dece mlađe od 13 godina koristi ovu platformu i druge društvene mreže, prema studiji od prošle godine.

Možda će vas zanimati

Instagram trenutno sprovodi verifikaciju starosti tako što traži od korisnika da pošalju slike identifikacionog dokumenta, kao što su lična karta, vozačka dozvola ili izvod iz matične knjige rođenih. Kompanija sada testira dve dodatne metode - društveno jamčenje i proveru starosti putem video selfija.

Metoda jamčenja zahteva da tri zajednička pratioca potvrde starost osobe, a oni takođe moraju da imaju više od 18 godina, da u to vreme ne jamče ni za koga drugog, kao i da ispunjavaju druge mere zaštite koje Instagram ima.

Metoda video selfija je veoma zanimljiva. Jednom kada neko postavi snimak sebe, Meta ga deli sa nezavisnom kompanijom pod nazivom Yoti, koja koristi mašinsko učenje obučeno na "stotinama hiljada“ slika, kako bi procenila starost osobe.

Reči "Meta" i "deljenje podataka" ne izazivaju ružičasta osećanja, ali kompanija insistira da Yoti tehnologija ne može da prepozna identitet osoba, kao i da obe kompanije brišu sve informacije sa svojih servera nakon što se proces završi.

Možete probati na ovom linku kako Yoti tehnologija radi. Mi smo je testirali na dve odrasle osobe i detetu, a procena je bila tačna.

Preciznost Yoti tehnologije varira u zavisnosti od faktora kao što su starosni rasponi, tonovi kože i pol – žene sa tamnijom kožom dobijaju najmanje tačnu procenu (+/- 3,47 godina). Kompanija je saopštila da je njen sistem 98,91% tačan u identifikaciji 6-11-godišnjaka kao mlađih od 13 godina, ali nije pominjala 12-godišnjake. Yoti takođe tvrdi da je 99% tačan u pogađanju da li su ljudi od 18 godina stariji ili mlađi od 25 godina, što ionako ne bi bilo od velike koristi u ovoj situaciji.

Yoti tehnologija
Izvor: Yoti

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

😉

Прецизно ...👌

v1ad

@😉 Srecom pa sve sto radim na Instagramu je da jednom u mesec dana lajkujem post nekoga kogą inace poznajem. Sad ja da uradim selfi a Meta to podeli sa nekom tamo kompanijom, ne hvala.

@v1ad

@😉 Haha bitno je da misliš da meta tj fb već nema sve o tebi...