VIDEO IGE ZA DECU SAMO 3 SATA NEDELJNO: Novi zakon ograničava vreme za igre za najmlađe | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIDEO IGE ZA DECU SAMO 3 SATA NEDELJNO: Novi zakon ograničava vreme za igre za najmlađe

Dodatno ograničenje: samo petkom između 20 i 21h, vikendima i državnim praznicima.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Sigmund

U sklopu novih mera koje kineska država (čitaj: Kineska narodna partija) uvodi najmlađim građanima, sada se ograničava vreme koje deca mogu da provedu igrajući online video igre na svega tri sata nedeljno, piše Bloomberg.

Možda će vas zanimati

Nakon uvođenja reda u poslovanje sa kriptovalutama i uređivanje društvenih mreža, kineska vlada se ozbiljno bacila na edukativni sektor. Nedavno su uvedene mere kojima se zabranjuju vannastavne aktivnosti deci u vidu online časova, jer se koriste programi koji nije propisalo zvanično ministarstvo.

 Internet video igre prevara Izvor: MONDO / Kaspersky

Kina je već nekoliko puta pokušavala da ograniči maloletnike da igraju video igre, posebno online. Pre dve godine uveden je zakon koji zabranjuje maloletnim licima da igraju video igre noću i ne više od 90 minuta u toku dana. Poslednji sistem zabrana je uvođenje skeniranja lica igrača koji se igraju na pametnim telefonima u cilju smanjivanja zavisnosti od video igara, da bi se novi zakon nadovezao na onaj iz 2019. znatno pooštravajući restrikcije.

Tri sata nedeljno

Deca sada smeju da igraju video igre do tri sata nedeljno, i to samo petkom između 20 i 21h, vikendom ili državnim praznicima. Novine pod kontrolom kineske vlade početkom avgusta objavile su članak u kojem opisuju video igre kao “spiritualni opijum”, naglašavajući štetan uticaj igara za kinesku decu.

Možda će vas zanimati

Pored ograničenja za igre vlasti žele da svi naslovi imaju neku formu sistema protiv zavisnosti, kao i da kompanije moraju da čuvaju prave podatke o korisnicima i transakcijama u igri, kako bi se sprovela veća kontrola nad igračima. Kompanije koje su svoju imperiju izgradile na novčanicima usputnih mobilnih igrača kao što je kineski Tencent kažu da ove odluke ne bi trebale da imaju veliki uticaj na sveukupno poslovanje jer je procenat maloletnika koji igraju online igre veoma mali.

Za kratko vreme Kina je uvela niz ozbiljnih restriktivnih mera i najavila oštriju borbu protiv svih sfera života koji negativno utiču na njihovu najmlađu populaciju. Stoga očekujemo da ćemo u skorijoj budućnosti videti još veće stezanje kaiša i praćenje online života maloletnika novim zakonima i restrikcijama.

Peking pooštrava pravila za igre
Izvor: YouTube / WION

2000 kilometara niže...

Sa druge strane, Južna Koreja je objavila da će ukinuti svoj ozloglašeni zakon uveden pre deset godina kojim se deci zabranjuje igranje video igara između ponoći i 6 ujutru, kako bi se više poštovala prava najmlađih.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi