ONLAJN UČITELJI ENGLESKOG JEZIKA IZ SRBIJE U PROBLEMU: Kina zvanično zabranila učenje preko interneta izvan škole | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONLAJN UČITELJI ENGLESKOG JEZIKA IZ SRBIJE U PROBLEMU: Kina zvanično zabranila učenje preko interneta izvan škole

Početkom avgusta kineske vlasti uvele su nove regulative kojima se ograničava edukacija van školskih ustanova, u cilju jačanja državnog edukativnog sistema.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kineska vlada je objavila niz novih regulativa koje će direktno ograničiti jednu od najvećih industrija – edukacioni sektor, zabranjujući kompanijama da zarađuju predajući školski program, prikupljaju kapital ili izdaju deonice. Ovo je pogodilo i domaće frilensere koji najčešće rade kao online profesori stranih jezika, i koji će ukoliko ove regulative ostanu najverovatnije ostati bez posla.

Online časovi bili uobičajeni

Sa velikim investicijama u edukacionu industriju u Kini je postalo normalno da se većina dece dodatno školuje online časovima, kako bi se podsticao razvoj talenata kod dece. Kompanije kao Alibaba, Tencent i ByteDance (TikTok) uložile su ogromne investicije u razvoj industrije onlajn edukacionih platformi koje su veoma brzo rasle i imale odličan projektovani povraćaj investicija.

Možda će vas zanimati

Pojedini startapi u Kini samo tokom 2020. godine prikupili preko 15 milijardi dolara investicionog kapitala za razvoj novih platformi za edukaciju, direktno konkurišući državnom sistemu. Nekome iz vladajuće partije se to nije svidelo, pa su implementirane nove regulative koje se fokusiraju na obavezne predmete kao što su matematika, istorija i prirodne nauke.

 Ucenje na daljinu vanredno stanje, Onlajn nastava, Učenje, Nastava, Online nastava, Online učenje, RTS Planeta, RTS3 Izvor: MONDO / Marko Čavić

Bez predavača van Kine

Iako umetnički i muzički predmeti ne potpadaju pod nove regulative, oni koji potpadaju su strani jezici. Učenje po stranim knjigama je zabranjeno, kao i njihovo korišćenje, te zapošljavanje stranih profesora van granica matične države. Ovo poslednje ima ogroman uticaj na specijalizovane kompanije koje se bave angažovanjem stranih profesora za predavanje uglavnom jezika kineskim đacima. Vlada je takođe naredila da se uvedu stroža pravila za dozvoljavanje predavanja vannastavnih aktivnosti i za lokalne kompanije.

Nove regulative ukratko:

  • Kompanije i institucije koje predaju po školskom programu ne smeju da budu profitne organizacije
  • Ovakve institucije ne smeju da imaju javne deonice na berzi (IPO), ni da imaju strani kapital
  • Navedene kompanije neće smeti da izdaju deonice ili da prikupljaju novac na tržištu kapitala kako bi investirali u institucije koje se bave predavanje školskog programa
  • Strane firme ne smeju da kupuju ili imaju deonice u institucijama koje se bave predavanjem predmeta po školskom programu, kao ni da koriste treća lica da bi to postigle. Oni koji su sada u prekršaju moraju da isprave situaciju što pre.
  • Učenje na raspustu ili vikendom je strogo zabranjeno.
  • Zabranjeno je online učenje i učenje po školskom programu za svu decu mlađu od šest godina.
  • Agencije ne smeju da uče po stranim školskim programima niti da zapošljavaju profesore van Kine da predaju.

Zvaničnom Pekingu najverovatnije smeta što su stranci previše uključeni u njihov edukacioni sistem i žele to da promene, po cenu uništavanja veoma vredne industrije.

Možda će vas zanimati

Nezvanični izvori kažu da su kineskoj vladi već neko vreme trn u oku internet platforme, pre svega zbog velike količine podataka koje prikupljaju, a koje vlada ne može da kontroliše. Ovo za direktnu posledicu može da utiče na probleme sa privatnošću podataka, ali i bezbednošću istih.

Da bi regulative poput potpune zabrane predavanja za učenike ispod šest godina bile donekle ublažene, kineska vlada je najavila promene koje će unaprediti kvalitet državnih edukacionih ustanova koje će postati potpuno besplatne.

Frilenseri u Srbiji

Kao industrija koja broji preko 10.000 frilensera, najbrojniji među njima – profesori stranih jezika su najviše pogođeni ovom odlukom. Neke od velikih firmi su preko noći obustavile poslovanje, dok će neke škole koje i dalje funkcionišu raditi dok im ne isteknu postojeći ugovori.

Kineske regulative edukacionog sektora
Izvor: YouTube / South China Morning Post

Nesigurnost frilens poslova

Ovo znači i direktan gubitak posla za veliki broj predavača širom sveta, uključujući i one iz Srbije, koji su sada iz prve ruke osetili šta znači nesigurnost frilens posla, koji su do pre neki dan imali siguran posao, a sada su prepušteni sebi, bez alternative i bilo kakvih prava na žalbu ili prelazni period.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

123

Onda ce to da bude prvo sto Kinezi ne znaju da naprave i urede.Meni ovo vise lici na sredjivanje evidencije " ucitelja " engleskog i placanje neke takse Kini.Jednom recju registracija delatnosti.Do sada je svaki coban predavao Engleski i uzimao pare.E sad Kina hoce da vidi diplomu i deo kolaca.

Jolly

@123 Bogme, već odavno Kinezi traže i diplome i sertifikate, jedno bez drugog ne, pa barem 3 godine unazad, pre toga jesu puštali ali ne baš svaka škola.

Predavač

@123 Odavno su već diplome i iskustvo aktivna potreba za 90% škola. Vlada neće da ,,u**re,, privredu koja vredi više od milijardu dolara na godišnjem nivou zato što neki ,,čobanin,, predaje tamo nekoj deci Engleski niti da naplati taksu stranim radnicima. Radi se o tome da brat xi (kako je dabovan ovde) je uspeo da dovede stranku i vojsku potpuno pod njegovu kontrolu, ostaje još edukacija i postaje sledeći Mao.