KUPOVINA VOZNIH KARATA SKENIRANJEM LICA: Moskva prvi grad na svetu sa novim sistemom plaćanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPOVINA VOZNIH KARATA SKENIRANJEM LICA: Moskva prvi grad na svetu sa novim sistemom plaćanja

Građani u sistem unose informacije o bankovnim računima, te svoje biometrijske podatke ukoliko žele da koriste novu uslugu za plaćanje.

 Moskva skeniranje lica Izvor: Smart Life/ @DW News

Moskovski metro je još u avgustu 2021. godine počeo s testiranjem opcije Face Pay, pa su građani dobili priliku da usluge plaćaju preko tehnologije skeniranja lica.

U to vreme je opcija uvedena u jednu metro liniju, a testiralo ju je hiljadu građana, da bi se kasnije proširila i na ostale.

Možda će vas zanimati

Zaposleni u moskovskom metrou su još ranije počeli s testiranjem, pa je do avgusta zabeleženo milion uspešnih plaćanja uz pomoć skeniranja lica.

Tehnologija je brzo prepoznata kao kontroverzna, posebno kad se u oktobru počelo s ubrzanim širenjem na sve linije.

Aktivisti za ljudska prava su u to vreme počeli s kritikovanjem tehnologije, te su istakli da se koristi i u supermarketima, čime je država dobila novi kanal za posmatranje i praćenje građana. Istina, scenario podseća na situacije iz naučno-fantastičnih filmova u kojima junaci sve „plaćaju licem“, pa ih i bilbordi prepoznaju i na osnovu toga im nude personalizovane reklame.

Za ulazak u metro tako nisu potrebna lična dokumenta ili telefon, već samo lice koje se okreće ka kameri za skeniranje. Očekuje se da u naredne dve do tri godine uslugu počne da koristi oko 15% građana Moskve, a čelnici su istakli da je prijava potpuno dobrovoljna.

Građani u sistem unose informacije o bankovnim računima, te svoje biometrijske podatke ukoliko žele da koriste novu uslugu za plaćanje. Za one koji su nepoverljivi tu su i dalje tradicionalni načini za kupovinu karata.

Očekuje se da će plaćanje skeniranjem lica ubrzati saobraćaj u zemlji, a obećano je da će podaci građana biti enkriptovani, te da će kamere čitati „biometrijske ključeve“ a ne snimke lica korisnika. To znači da građane niko neće moći da prati, naravno ako su obećanja istinita.

Moskovski metro
Izvor: Smart Life/ @DW News

Početkom 2021. godine je moglo da se pročita da vlasti očekuju da se broj korisnika biometrijskog sistema u Rusiji za dve godine sa 160 hiljada poveća na 70 miliona, što je zanimljivo budući da su od početa pandemije ovaj sistem koristile i za sprovođenje karantina i drugih mera u borbi protiv širenja korona virusa.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Ne mozes vise neige da udjes da te ne snimaju. Svuda koriste prepoznavanje lica, da ne pricamo ko ima pristup tome. Ko recimo gleda kamere po Beogradu? Kinezi. To ce kao da spreci kriminal? Kako da ne.