GENIJALNO REŠENJE: Postavljaju modernu optičku internet mrežu kroz vodovod, gasovod i kanalizaciju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GENIJALNO REŠENJE: Postavljaju modernu optičku internet mrežu kroz vodovod, gasovod i kanalizaciju

Popraviće vodovodnu mrežu usput, staviti senzore za pronalaženje curenja iz sistema i rešiti problem optičke internet mreže - može li bolje od toga?!

  Izvor: PROMO/TeleAnalysis

Zamena ili čak modernizacija internet infrastrukture predstavlja ozbiljan, dugoročan i na kraju i skup poduhvat, naročito u razvijenim zemljama koje se bore sa zastarelom opremom, koja je predstavljala poslednju reč tehnike kada su one bile među jedinima sa internet infrastrukturom kakvu danas znamo i kod nas i čak i u manje razvijenim krajevima.

Kompanije koje sad kreću u instalaciju moderne internet infrastrukture verovatnom imaju veću fleksibilnost i mogućnost manjeg ulaganja, nego prepravka i dopuna postojeće infrastrukture, posebno one stare više decenija.

Možda će vas zanimati

Zato ne čudi da mnoge vodeće zemlje Zapada, među kojima je i Velika Britanija i SAD zaostaju po razvoju i brzini prihvatanja optičke mreže.

Rešenja su nekad zanimljiva, čak i genijalna, pa bi u Velikoj Britaniji, recimo uskoro trebalo da se testira optička mreža instalirana kroz vodovodne cevi. Ovakav pristup omogućava da se koristi postojeća infrastruktura (nebitno što je ona potpuno drugačije namene) i izbegnu projektovanje, planiranje i radovi koji će sigurno poremetiti mnogo toga usput, kao i traženje mesta u nervnom čvoru, koji se nalazi ispod zemlje.

Kako je tečnost koja putuje cevima doslovno voda života, mada je Englezi odavno ne piju, postojeća infrastruktura već povezuje sva domaćinstva, industrijske i poslovne objekte. Ambiciozan plan (koji je još uvek samo to), podrazumeva istovremeno i postavljanje novih IoT i smart senzora za otkrivanje curenja iz sistema uz postavljanje optičke mreže, jer gotovo petina vode koju vodovod Velike Britanije proizvede godišnje propadne zbog curenja.

Sama ideja zapravo nije inovativna niti je izmišljena na Ostrvu, jer se već primenjuje u Španiji i Južnoj Africi, pa je i izvodljivost već dokazana. Takođe, pored vodovoda, razmatra se mogućnost korišćenja alternativne infrastrukture, i to gasovoda i kanalizacije. Uz postavljanje optičkih kablova i za ove sisteme bi se izvršila istovremena modernizacija i postavljanje senzora iste namene kao i u vodovodnoj mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

To je idijocki a ne pametno samo mogu gluposti da smisle pametno ništa

Pa ja

Bar bi za ono malo mreze vodovoda i kanalizacije ta ista firma trebala da ima kamere koje bi ubacivala u cevi i proverava la ostecenja ili zagusenja cevi da ne bi svake jace kise imali poplave a i gejzere u sred leta na putevima

Haha

Vodovod od Tita, kanalizaciju nemamo, gasovod mislim da je postavljen ali da se nije niko spojio na njega ili nije pušten u rad, kroz šta ono ide optička net?