LAKŠE DO PARKINGA U STAROM GRADU: Postavljeni senzori za parkiranje vozila na 1.800 mesta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAKŠE DO PARKINGA U STAROM GRADU: Postavljeni senzori za parkiranje vozila na 1.800 mesta

Počeo sa radom Sistem parking senzora na Starom gradu, postavljeni senzori na 1.800 parking mesta.

  Izvor: MONDO/Goran Sivački

Parking servis je pustio u rad Sistem parking senzora, kojim je sada pokriveno 1.800 parking mesta na području opštine Stari grad.

Ovaj sistem vozačima u realnom vremenu daje podatke o trenutno slobodnim mestima i na taj način skraćuje njihovu potragu za parking mestom.

Možda će vas zanimati

Nakon Vračara i Savskog venca, senzori su postavljeni i na parking mestima na području opštine Stari grad, što znači da sada u zoniranom području Beograda ima ukupno oko 5.500 senzora na ove tri opštine.

Sada vozači u svakom trenutku putem Parking servis aplikacije i info tabli mogu da se informišu u kojoj ulici ima i koliko slobodnih parking mesta.

U prethodnih mesec dana, pored 1.800 novih parking senzora, koji su ugrađeni na parking mestima na Starom gradu, postavljeno je i 85 tabli obaveštenja na 44 lokacije na raskrsnicama ulica. Na ovim tablama se nalaze i podaci o trenutno slobodnim parking mestima u zoni i onim rezervisanim za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

Za stanovnike i posetioce područja Starog grada, oivičenog ulicama Cara Dušana, Francuska, Vase Čarapića, Studentski trg, Uzun Mirkova i Pjarona de Mondezira (bivša Tadeuša Košćuška), sada će potraga za slobodnim parking mestom trajati znatno kraće. U to su se već uverili stanovnici dela Vračara i Savskog venca, na kojima parking senzori postoje od 2016, odnosno 2019. godine.

U saobraćajno najopterećenijim delovima Beograda, Sistem parking senzora doprinosi smanjenju gužvi zbog prekomernog kruženja vozila u potrazi za slobodnim parking mestom, smanjenju emisije štetnih gasova i količine buke, a doprinosi uštedi vremena i zaštiti životne sredine.

Opština Stari grad i JKP Parking servis apeluju na vozače da pravilno parkiraju vozila na propisno obeleženim parking mestima, kako bi senzori, koji se nalaze ispod vozila, detektovali zauzeće svakog pojedinog parking mesta.

Od toga zavisi pouzdanost podataka o raspoloživosti slobodnih parking mesta, koji se nalaze na tablama obaveštenja na početku ulica i u aplikaciji Parking servisa.

Videoi tekst su objavljeni u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda i Sekretarijata za informisanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA