NAJVIŠE NADZIRANI GRADOVI ŠIROM SVETA: Gde ima najviše instaliranih sigurnosnih i kamera za nadzor | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVIŠE NADZIRANI GRADOVI ŠIROM SVETA: Gde ima najviše instaliranih sigurnosnih i kamera za nadzor

Kina vodi, ali nije samo tamo broj CCTV nadzornih kamera velik…

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Očekivano, Kina je na vrhu liste, jer njeni gradovi imaju najviše postavljenih kamera na 1.000 stanovnika, pokazuje istraživanje istraživačke web stranice Comparitech, a prenosi Statista, čiji podaci se odnose na 2021. godinu.

Ali, nije Kina jedina zemlja koja prati svoje stanovnike - u jednoj evropskoj zemlji broj nadzornih kamera je izuzetno velik, pokazuje istraživanje temeljeno na analizi 150 gradova u svetu s najvećim brojem stanovnika.

Možda će vas zanimati

Međutim, i gradovi u Indiji napreduju na ovoj listi.

Dva indijska grada ušla su na listu 20 gradova s najviše kamera po broju stanovnika. Indijski Indore je stigao na četvrto mesto (64,4 kamere) dok se (takođe indijski) Hiderabad sa 16. mesta u 2020. godini popeo na 12 mesto (36,5 kamera). Delhi je u 2021. stigao na 16. mesto.

Kineski grad Taijuan, koji se nalazi u provinciji Šanksi, što je otprilike 300 milja jugozapadno od Pekinga, na vrhu je liste i ima 117 javnih CCTV kamera na 1.000 stanovnika. Prvi ne-kineski grad je London, takođe poznat po strogom nadzoru javnih prostora, sa 73 kamere na 1.000 ljudi i na ovoj najnovijoj listi zauzima treće mesto.

Sa sedam i gotovo devet kamera na 1.000 stanovnika, Njujork i Los Anđeles su dva jedina američka grada u ovoj analizi.

CCTV tehnologija kontroverzna je na mnogim mestima širom sveta, a zagovornici ističu korist te tehnologije u borbi protiv kriminala, dok su protivnici oprezni u pogledu mogućnosti nadzora koji se koristi kao oruđe javne kontrole i kršenja prava na privatnost.

Tvorci istraživanja izjavili su kako su pronašli malu povezanost između nižih stopa kriminala ili pojačanog osećaja sigurnosti i nadzora u ispitanim gradovima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA