ISTRAŽIVANJA: Radnike uspelo da zadrži 85% firmi, sada traže i programere | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTRAŽIVANJA: Radnike uspelo da zadrži 85% firmi, sada traže i programere

U privrednoj pošasti koja je sledila epidemiju covid-19 različito su stradali sektori, ali je ukupno dve trećine firmi smanjilo proizvodnju i obim usluga. Nije otpuštalo nikoga čak 85 % poslodavaca, kažu iz PKS. Ali, virus je doneo i nešto dobro - digitalizaciju.

  Izvor: B4LLS/iStockphoto, Guliver/ Getty Images

Proizvodni i uslužni kapaciteti su smanjeni kod dve trećine firmi, ali je apsolutna većina poslodavaca, 85 procenata, uspela da zadrži isti broj radnika kao pre krize, prema rezultatima ankete koju su realizovali Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.

Turizam i ugostiteljstvo su sektori najviše pogođeni pandemijom Covid-19, slede kreativna industrija, saobraćaj i skladištenje, dok se kriza delimično prelila i na prerađivačku industriju i IT sektor, pokazao je drugi ciklus ankete "Zajedno kroz krizu".

Možda će vas zanimati

Trećina ispitanika izveštava o delimičnom ili potpunom oporavku kapaciteta.

Istraživanje, sprovedeno od 21. do 27. aprila, u kome je učestvovalo 1.000 kompanija, pokazalo je da su rad od kuće, ograničenje radnog vremena, nemogućnost fizičkog prisustva kupaca/klijenata, kao i nelikvidnost, efekti koje je privreda najviše osetila u sedmoj nedelji krize izazvane korona virusom.

"PO STAROM" NEĆE BAŠ BRZO

U sedmoj nedelji krize privrednici ocenjuju da će im trebati više vremena za oporavak nego što su mislili ranije. Vreme oporavka procenjuje se najčešće na tri do šest meseci, ili na šest do 12 meseci.

Nalazi ankete ponovo ukazuju na visoku osetljivost privatnog sektora na problem likvidnosti, a po tom pitanju najveći izazovi su nemogućnost pokrivanja osnovnih troškova poslovanja i problemi u naplati potraživanja od domaćih poslovnih partnera.

Firme su se na različite načine prilagođavale krizi, pa je tako svaka druga organizovala delimičan rad od kuće, dok je 43 odsto smanjilo broj radnih sati, navodi se u saopštenju PKS.

Nešto više od petine ispitanika, 21 odsto, uspelo je da brzo promeni način poslovanja, što ukazuje da su te firme spremnije dočekale krizu.

Anketa pokazuje da postoji potencijal za dalji napredak, jer svako treće preduzeće može delimično ili potpuno da se prilagodi poslovanju putem interneta. Gotovo sve srednje i velike firme imaju veb stranu, dok je broj firmi sa onlajn prodajom porastao, pa svaka peta prodaje proizvode ili usluge preko elektronske prodavnice.

KORONA UBRZALA DIGITALIZACIJU

Koliko je epidemija korona virusa, na duže staze, zapravo doprinela napretku srpske privrede vidi se iz jednog drugog istraživanja.

Svaka treća kompanija u Srbiji ubrzala je rad na digitalizaciji tokom epidemije, iako se poslovanje preduzeća u mnogim oblastima usporilo, pokazuje analiza Inicijative Digitalna Srbija.

SVI TRAŽE IT KADAR

Prema podacima iz "skenera", koje je obezbedila Infostud grupa, očigledno je da pada broj oglasa poslodavaca iz biznisa informacionih tehnologija, a raste broj oglasa za IT pozicije u drugim sektorima.

To udruženje danas je predstavilo novi presek izveštaja koji ukazuje na uticaje pandemije covid-19 na digitalnu privredu u Srbiji, ovog puta sa fokusom na digitalne projekte u tradicionalnim industrijama.

"Iako se poslovanje u mnogim sferama usporilo, više od 55 odsto ispitanih kompanija van IT sektora u ovom periodu nije odustalo od započetih procesa digitalne transformacije, dok je svaka treća kompanija svoje digitalne projekte čak i ubrzala", kažu u Inicijativi.

To se najbolje videlo u sferi onlajn trgovine i rada na daljinu, koji su prepoznati kao alati za lakše svakodnevno funkcionisanje u vreme krize. Ali , sada je vrme da se ide i korak dalje, kaže član Upravnog odbora Inicijative Digitalna Srbija, Petar Jovanović.

"Mnogi su digitalna rešenja videli kao spas u prethodnim mesecima. Ona to jesu bila, ali je ova situacija u isto vreme trebalo da nam pokaže da digitalna transformacija može da ima mnogo dugoročnije efekte i da su reženja koja su uvedena praktično preko noći kako bi osigurala kontinuitet poslovanja tu da ostanu na duže staze".

Iako je ubrzanje uglavnom došlo kao iznuđen odgovor na krizu, ističe i da 80 odsto ispitanika smatra da digitalne tehnologije menjaju njihovu industriju umereno ili veoma intenzivno.

Takođe, 70 odsto tradicionalnih kompanija trenutno planira da uvede nove projekte u domenu digitalne transformacije, pre svega u oblasti razvoja novih digitalnih proizvoda, a zatim i saradnje sa startapima i drugim inovativnim kompanijama, unapređenja korisničkog iskustva ili postojećih digitalnih proizvoda.

PROČITAJTE I OVO

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA