Pobednički startap iz Srbije pokušaće svojim idejama da osvoji svet! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobednički startap iz Srbije pokušaće svojim idejama da osvoji svet!

Predstavljamo vam UEGOS operativni sistem iz Srbije, čiji je cilj optimizacija rada energetskih sistema i uštedu i priču o tome kako je nastao, u kojoj je fazi sad i kako ekipa, koja ga je napravila planira da osvoji sve(t)!

  Izvor: MONDO / PowerUP

Typhoon HILL će predstavljati Srbiju na međunarodnom startap PowerUp! takmičenju i pokušaće da obezbedi investiciju, čija vrednost ove godine ide i do nekoliko miliona evra.

Najbolji startap godine u Srbiji na ovogodišnjem lokalnom finalu PowerUp! Izazova je Typhoon HIL, čiji univerzalni operativni sistem omogućava agregaciju i kontrolu svih distribuiranih energetskih resursa i pametnih uređaja, povećavajući njihovu efikasnost, a istovremeno smanjujući troškove.

Možda će vas zanimati:

Da, da, možda vam sve ovo zvuči konfuzno, ali ne brinite, objasnićemo vam sve, kao i uvek!

Tzv. UEGOS je univerzalni operativni sistem, koji je stvoren na bazi Phyton i Linux sistema i podesan je za kontrolisanje, nadzor i  upravljanje sistemima kakvi su X86, ARM ili novi x86 i ARM uređaji. Instalira se preko USB-a ili Cloud-a, na postojeću ili novu infrastrukturu, a instalaciju imaju mogućnost relativno lako da obave i lica, koja nisu vična tako nečemu. UEGOS “govori“ sve jezike komunikacionih protokola za pametne uređaje, jer oni sami po sebi nisu u mogućnosti da komuniciraju jedni s drugima.

S obzirom na to da Typhoon HIL ove godine predstavlja Srbiju u finalu PowerUp! takmičenja u organizaciji InnoEnergy fonda i da imaju šansu da osvoje nagradu od 50.000 i investiciju od 150.000 do nekoliko miliona evra rešili smo da porazgovaramo sa predstavnicima ovog startapa i otkrijemo više o njihovom UEGOS operativnom sistemu namenjenom kako pojedinačnim domaćinstvima, tako i velikim i manjim poslovnim organizacijama i korisnicima.

MONDO MobIT: Recite nam nešto više o Typhoon HIL ekipi.

Typhoon HIL je multidisciplinarni tim, pre svega inženjera za energetsku elektroniku, razvoje softvera i hardvera. Imamo mnogo mušterija među vodećim proizvođačima solarnih invertora, sistema za skladištenje energije i mikromreža, ali smo shvatili da deo tehnologije, koju smo razvili možemo da unapredimo i ponudimo kao novi proizvod spinof kompanije, koja nudi ključnu tehnologiju za nadgledanje, upravljanje i puno iskorišćenje distribuiranih energetskih resursa, npr. solarnih panela, klima uređaja i sl.

MONDO MobIT: Koliko ljudi je radilo na razvoju UEGOS-a?

UEGOS je razvijao i nastavlja da ga razvija manji tim od četiri do pet osoba, pre svega softverskih inženjera i stručnjaka za komunikacione protokole.

MONDO MobIT: U kojoj fazi je UEGOS sada, da li je i koliko daleko od komercijalizacije?

Ključne funkcije i temelji UEGOS-a su već implementirani, i konceptualno je dokazana upotrebna vrednost većine njegovih delova u međunarodnim projektima na kojima sarađujemo sa više partnera iz EU. Takođe, ključni komunikacioni protokoli, kao npr. MODBUS, IEC 61850, OPC UA i sl., već su implementirani. Najveći deo posla koji predstoji odnosi se na izradu prijatnog i intuitivnog korisničkog interfejsa. Što se komercijalizacije tiče, plan je da za najviše godinu dana, ili ranije, već imamo 100 instanci UEGOS-a instaliranih na probne poligone tipa kancelarijskih zgrada, stambenih zgrada i različitih tipova porodičnih kuća.

MONDO MobIT: Dajte nam primer ili više konkretnih, sa kojim uređajima UEGOS rad i na koji način.

UEGOS može da sarađuje sa invertorima, koji struju sa solarnih panela ubacuju u mrežu, sa pametnim klima uređajima, toplotnim pumpama i grejačima, kućnim baterijama, pametnim sistemima za osvetljenje, i mnogim drugim uređajima. UEGOS omogućava da se prati njihov rad, ali, što je mnogo važnije, da se upravlja njihovim radom.

UEGOS omogućava stanarima da smanje račune za električnu energiju, npr. time što će se njihovi najveći potrošači uključivati pre svega u periodima kad je cena električne energije niža. Iz perspektive distributera električne energije, UEGOS omogućava da se spreče nestanci struje, kao i da se olakša balansiranje mreže. Ako ima npr. viška solarne i energije vetra, distributer električne energije može poslati komandu uređajima, koje UEGOS agregira da se uključe i iskoriste višak energije, koji bi inače izazvao probleme na mreži.

S druge stane, ako je potrošnja prevelika, distributeri električne energije mogu poslati komandu uređajima koje UEGOS agregira da se isključe na pet ili 15 minuta dok se ne aktiviraju dodatni kapaciteti, čime se sprečava nestanak struje ili pad napona, koji može da ošteti osetljive uređaje. Stanari čije uređaje agregira UEGOS mogu u ovim slučajevima da umanje svoje račune ili čak zarade novac time što pomažu u balansiranju mreže.

U Srbiji ova vrsta trgovine strujom još nije zaživela, ali u SAD, Kanadi i EU postoji, a UEGOS omogućava da na tržištu učestvuju čak i mali potrošači i individualna domaćinstva.

MONDO MobIT: Koliko je lako baviti se ovakvim stvarima u Srbiji danas?

U Srbiji je lako baviti se naprednim energetskim, softverskim i računarskim tehnologijama, jer imamo odlične kadrove iz tih oblasti i kvalitetne univerzitete, koji proizvode jednako kvalitetne mlade stručnjake iz ovih oblasti. Problem nastaje samo ako se kompanija ograničava na tržište Srbije, koje je prilično malo. Pod uslovom da se softver plasira na svetsko tržište, Srbija je odlična baza za razvojne centre, jer imamo odlične kadrove i razvijenu informatičku infrastrukturu. Naravno, sve više kompanija iz Srbije, okruženja i sveta postalo je svesno toga, pa je skoro nemoguće naći nezaposlene softverske stručnjake, što dovodi do povećanja plata.

 Typhoon HIL UEGOS PowerUP Serbia Izvor: MONDO / PowerUP

MONDO MobIT: Šta biste voleli da se desi da se unaprede uslovi za razvoj startapova kod nas?

UEGOS je startap ili, preciznije spinof, Typhoon HIL-a, koji je i sam bio startap pre 10 godina. Primećujemo da se startap scena u Srbiji veoma razvila. Postoji mnogo odličnih ideja. Uslovi bi mogli da budu još bolji kroz dodatne subvencije za startape tj. da subvencije, koje već postoje za mala i srednja preduzeća budu dostupne i startapovima.

MONDO MobIT: Da li nameravate samostalno da razvijate UEGOS ili planirate da ga prodate nekome?

UEGOS je spinof, koji mora da se razvija sa partnerima, pre svega kompanijama, koje se bave agregacijom distribuiranih energetskih resursa, distributerima električne energije, ali i građevinskim kompanijama, koje mogu da UEGOS instaliraju u nove ili renovirane stanove i poslovne objekte. Trenutni plan je razvoj tzv. joint venture-a sa relevantnim partnerima i brza komercijalizacija UEGOS-a.

MONDO MobIT: Šta očekujete od finala PowerUp! Izazova?

InnoEnergy fond, koji stoji iza PowerUp! izazova,pokazao se kao fenomenalan organizator, koji učesnicima nudi dodatnu obuku i pomoć u izradi poslovnog plana i unapređenje prezentacije poslovne ideje. Upravo zato, za finale očekujemo snažnu konkurenciju, ali smo oprezno optimistični da će žiri prepoznati ogroman potencijal UEGOS-a i način na koji on može da ubrza transformaciju energetske mreže u smeru veće digitalizacije, decentralizacije i upotrebe obnovljivih resursa.

MONDO MobIT: Kakve promene na UEGOS-u vas očekuju do tada?

Do samog finala, nastavljamo da radimo na UEGOS-u jednakim i nesmanjenim tempom, pre svega na korisničkom interfejsu, ali tražimo partnere za probne, tj. demo instalacije i partnere za ranije pomenuti joint venture.

Pored na početku pomenute novčane nagrade i mogućnosti za višemilionsku investiciju, pobednički startap iz Srbije će se takmičiti i za titulu Startapa godine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i za vredne ponude PowerUp! partnerskih kompanija Amazon Web Services, Revolut i SpeedUp Group.

Želimo im sreću i pratićemo njihov rad!

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA