Koliko se klima u Srbiji promenila u poslednjih 60 godina? Saznajte pomoću Digitalnog atlasa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko se klima u Srbiji promenila u poslednjih 60 godina? Saznajte pomoću Digitalnog atlasa

Autor Ilija Baošić

Informišite se o klimatskim promenama u Srbiji pomoću besplatnog onlajn alata.

 Digitalni atlas Srbije, promena temperature i padavina Izvor: Unsplash

U ponedeljak, 31. oktobra, zvanično je lansiran Digitalni atlas klime Srbije. Ovaj važan onlajn alat, namenjen svim relevantnim akterima, od države i lokalnih samouprava do privrede i šire javnosti, po prvi put omogućuje sveobuhvatno i besplatno informisanje o klimatskim promenama i njihovim posledicama u Srbiji.

Na Digitalnom atlasu može se pratiti veliki broj promenljivih – temperatura, padavine, ali i specifične vrednosti kao što su dužina toplotnih talasa ili broj mraznih dana, u osmotrenim vrednostima, promenama ili projekcijama, i to na nivou cele države, regiona ili svake pojedinačne opštine, piše klima101.rs.

Drugim rečima, ovaj alat omogućuje da se u samo nekoliko klikova dođe do podatka kao što su: koliko je veći broj toplotnih talasa u Kruševcu u odnosu na prosek perioda od 1970. do 2000. godine? Koliko će u narednih pedeset godina porasti broj dana sa temperaturom preko 35 stepeni u Zrenjaninu?

Jednom kada se odaberu parametri, atlas nudi rezultat u obliku vizuala (grafa), ali i mogućnost da se besplatno preuzmu svi podaci u odabranim vrednostima, koji se izmedju ostalog mogu čitati u Excel-u i različitim GIS softverima.

"Najosnovnija funkcija portala je podrška državnoj upravi i lokalnim samoupravama u prilagođavanju na klimatske promene", kaže dr Vladimir Đurđević, profesor sa Fizičkog fakulteta i učesnik u izradi Digitalnog atlasa.

Digitalni atlas klime Srbije omogućuje informisano donošenje odluka kada su u pitanju lokalni razvoj i prilagođavanje na klimatske promene, kao i bolje procene ranjivosti na različite posledice. Podatke mogu koristiti i privrednici prilikom donošenja odluka, ali i istraživači i medijski radnici. "Cilj je da postoji referentni skup podataka koji svi koriste, koji je konzistentan", kaže Đurđević.

Digitalni atlas nastao je u okviru projekta "Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u u Republici Srbiji" (NAP), koji od 2019. do 2022. godine sprovodi Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa UNDP Srbija, a sredstvima Zelenog klimatskog fonda.

Sam atlas razvijen je u saradnji sa Fizičkim fakultetom u Beogradu, a zasnovan na podacima iz inicijative CORDEX Svetskog programa za istraživanje klime, kao i na podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

S obzirom na to da je namenjen i akterima koji nisu iz meteorološke struke, a da je baza podataka izuzetno opsežna, autori atlasa rade i na njegovoj promociji i pružanju podrške u njegovoj upotrebi. "Imaćemo radionice za zainteresovane korisnike", kaže Đurđević, "naučnike, privrednike, predstavnike lokalne samouprave".

U međuvremenu, slobodno se uputite na Digitalni atlas klime u Srbiji i sami probajte da iskoristite njegovu moćnu funkcionalnost – tu je i uputstvo za upotrebu da pomogne u tim prvim koracima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Koje će boje biti litijumska oluja?