Izračunato!

KO POSEDUJE NAJVIŠE BITCOIN NOVČIĆA i koliko je ova kriptovaluta stabilna

Ulagačima u kriptovalute nije lako, s obzirom na različite spoljne i mnoge druge faktore, koji utiču na formiranje rasta i naglog pada Bitcoin i drugih novčića.

Bitcoin
Izvor: Smart Life/ Pexels/ Crypto Crow

Tesla je u februaru 2021. u uložila 1,5 milijardi dolara u Bitcoin kriptovalutu.

I dok zbog trenutnog kraha kripto tržišta taj izdatak izgleda nepromišljenije, nego što su ga neki stručnjaci u to vreme ocenili, ako se konstantno nestabilna valuta povrati i čak se i stabilizuje, proizvođač električnih automobila ponovno bi mogla biti prepoznata kao jedna od vodećih javnih kompanija kad je u pitanju Bitcoin vlasništvo.

Međutim, opseg u kojem Tesla investira u Bitcoin još uvek nije ni blizu onom u kojem to čini kompanija MicroStrategy, objavio je Statista Digital Economy Compass.

Američka business intelligence kompanija nedavno je prijavila 129.218 komada kriptovaluta u svom vlasništvu, daleko ispred 43.200 komada, koliko ima Tesla kompanija - dakle gotovo tri puta više!

Sve ostale kompanije na objavljenoj listi direktno su uključene u poslovanje kriptovalutama u nekom obliku. Iza Tesla kompanije, treća na listi je Marathon kompanija sa 8.133 Bitcoin novčića, a slede ih Block sa 8.027, Bitfarms sa 5.243, Hut8 sa 5.242, CoinBase sa 4.487 i Riot s 4.464 Bitcoin novčića, pokazuju rezultati za april 2022. godine.

Hoće li se ova ulaganja dugoročno isplatiti, vreme će pokazati. Kratkoročno do srednjoročno, očekujte uobičajene promene koje će ići od procvata do kraha i opet ukrug. Kripto je krajnje nestabilno tržište i ono od kojeg čak i stručnjake redovno hvata panika.

Gledajući unazad na takoreći istorijske podatke, jer tržište kriptovaluta je još uvek vrlo mlado, analitičari Statista kompanije izračunali su različite nivoe stabilnosti kovanica s najvećim tržišnim kapitalom. Kako je otkriveno u Digital Economy Compass 2022 izveštaju, najveća valuta Bitcoin bila je i najstabilnija od svih kriptovaluta analiziranih tokom 2021. godine.

Godišnja stopa Bitcoin volatilnosti bila je 81 posto dok su ulagači u proseku mogli da očekuju promenu od četiri procenta na dnevnoj bazi. Solana je najpromenljivija od svih kriptovaluta praćenih u izveštaju (162 posto godišnja stopa volatilnosti, osam posto promena na dnevnoj bazi). Ethereum je bio najbliži Bitcoin uspehu, sa 107% godišnje stope volatilnosti i 6% prosečne dnevne stope.

Ako planirate ulaganje u kriptovalute obavezno pratite ovakve izveštaje i dobro se raspitujte o svemu konstantno!