3 KLJUČNA FAKTORA USPEŠNE TRGOVINA AKCIJAMA: Šta da pratite i kako da naučite sve što je potrebno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 KLJUČNA FAKTORA USPEŠNE TRGOVINA AKCIJAMA: Šta da pratite i kako da naučite sve što je potrebno

Kako trgovati cenom akcija svetskih kompanija iz svog doma - naučite i vi!

  Izvor: MONDO / Goran Sivački

Najveće svetske kompanije objavljuju svoje rezultate poslovanja krajem svakog kvartala, četiri puta godišnje, a rezultati imaju odlučujući uticaj na kretanje vrednosti akcija.

Kad investitor razmatra finansijske izveštaje kompanija, obično uzima u obzir tri faktora.

Možda će vas zanimati

Faktori o kojima se radi gotovo uvek su:

  1. zarada po akciji (eng. earnings per share, iliti skraćeno EPS)
  2. ostvareni prihodi i
  3. prognoze analitičara.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatan vodič "Kako trgovati cenom akcija". Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga besplatno preuzeti preko linka ispod.

Besplatan vodič "Kako trgovati cenom akcija" preuzmite OVDE.

Nije toliko važno razumeti kako se do zarade po akciji, prihoda i prognoza analitičara dolazi niti znati druge pojedinosti i kako se obračunavaju. Ključna stvar je uporediti (zvanično) objavljene rezultate sa očekivanjima analitičara. Ako su zarada po akciji ili prihodi niži od očekivanja analitičara, akcija kompanije koja je objavila poslovne rezultate verovatno će izgubiti na vrednosti. S druge strane, rezultati bolji od očekivanih mogu da podstaknu rast cene akcije.

Prognoze analitičara o budućem kretanju cene su takođe od velikog značaja. Prognoza se odnosi na poslovni cilj koji kompanija želi da postigne i sugeriše u kojoj meri će biti uspešna u budućnosti. Samim tim, ako neka kompanija objavi neočekivano visoku zaradu po akciji i prihod, ali joj je prognoza pesimistična, cena njene akcije će, ipak imati tendenciju da opadne.

Besplatan vodič "Kako trgovati cenom akcija" preuzmite OVDE.

Izvor: Bloomberg

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA