GADNO PREVARILI ETHEREUM RUDARE: Nije razbijena zaštita na NVIDIA LHR grafikama! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GADNO PREVARILI ETHEREUM RUDARE: Nije razbijena zaštita na NVIDIA LHR grafikama!

Kompletna priča je prevara!

 Četiri Lego figurice stoje i drže Ethereum novčić Izvor: Shutterstock / Morrowind

NAPOMENA: Ova priča nije aktuelna, jer se ispostavilo detaljnom analizom alatke koja je predmet priče, da je ona mešavina nekoliko malvera, koja pritom ne radi ništa od obećanog i čini loše sistemu na kojem se instalira tj. pokrene. Vest koja se naslanja na ovu je na linku. Originalna vest sledi u nastavku, ali je zanemarite i pređite odmah na novu!

Kada je NVIDIA predstavila Light Hash Rate (LHR) grafičke karte, koje imaju ograničenja prilikom kopanja kriptovaluta, ideja je bila da se one ne koriste za Ethereum rudarenje, već za ono čemu su namenjene – igranje. Ubrzo nakon predstavljanja LHR grafika pojavljivali su se razni alati koji su omogućavali bolje performanse, ali nijedan nije uspevao da ih u potpunosti vrati. Do danas.

Možda će vas zanimati

Naime, i LHR i normalne grafičke karte koriste identične GPU-ove, memoriju i sve druge komponente, ali LHR modeli imaju limitere kada je u pitanju rudarenje kriptovaluta. Alat koji se zove Nvidia RTX LHR v2 Unlocker by Sergey modifikuje BIOS NVIDIA GeForce RTX 3000 serije grafičkih karti koje se zasnivaju na Ampere arhitekturi.

 Dva rudara se raduju
Rudari se raduju
Izvor: Shutterstock / Peruphotart

Alat i drajver su obavezni

Pored ovog alata, potrebno je da se koriste specijalni drajveri, kako bi se u potpunosti otključale performanse ovih grafika i njih može automatski da instalira alat u Windows okruženju. Ukoliko se koristi drugi OS poput popularnih HiveOS Linux distribucija, potrebno je preuzeti drajver i ručno ga instalirati po instrukcijama koje dolaze uz njega.

Prema informacijama koje je ovaj korisnik podelio na Github platformi, evo koliko možete da postignete sa kojim grafikama ukoliko koristite ovaj alat:

  • RTX 3060 LHR V2 - do 49 MH/s
  • RTX 3060 Ti LHR - do 61 MH/s
  • RTX 3070 LHR - do 57 MH/s
  • RTX 3070 Ti - do 69 MH/s
  • RTX 3080 LHR - do 100 MH/s
  • RTX 3080 Ti - do 115 MH/s

Možda će vas zanimati

Programer pod nadimkom Sergey planira da Nvidia RTX LHR v2 Unlocker učini dostupnim javnosti 26. februara, što će biti prvi dan kada će moći da se preuzme javna beta verzija. Alat je do sad testiran na različitim grafikama GeForce RTX 3000 i RTX A serije, i navodi se da se njegovim korišćenjem u potpunosti vraća pun potencijal grafika za rudarenje. Evo i kako izgleda pomenuti alat:

Sledi tektonski poremećaj na tržištu grafika?

Ukoliko pretpostavimo da Nvidia RTX LHR v2 Unlocker radi sa svim LHR grafikama, ovo bi moglo da ima ogroman uticaj na tržište grafičkih karti, jer će sve nove NVIDIA grafike ponovo imati pun potencijal za rudarenje, a to znači i astronomski skok cena preko noći i još manje grafika za igrače. Kada tome dodamo da su ove grafike već nekoliko puta skuplje od najavljenih cena moguće je da vlasnici velikih farmi za rudarenje već imaju svoje rešenje koje otključava ove grafike, ali ga ljubomorno čuvaju.

Isplativnost

Sa druge strane, unapređene performanse za rudarenje Ethereum kriptovalute neće mnogo značiti na duge staze, jer je Ethereum fondacija najavila da će tokom ove godine doći do spajanja sa test mrežom i da će blokčejn funkcionisati na Proof-of-Stake (POS), a ne na Proof-of-Work (POW) principu. Ukratko ovo znači da će jedini način zarade kriptovaluta biti ulaganje (Stake) novčića, a ne korišćenje grafičkih karti.

LHR su zaključane samo za Ethereum

NVIDIA LHR grafičke karte imaju limiter samo za Ethereum kriptovalutu, koja je i dalje najisplativija, dok one i sad mogu bez problema normalno da rade za rudarenje bilo koje druge kriptovalute, pa se postavlja pitanje koliko će zaista biti isplativo investirati u LHR grafike, kada u najboljem slučaju imate 10 meseci da povratite uložen novac. Evo kako rade zaključane LHR grafike:

Stiže još LHR grafika
Izvor: YouTube / Gamers Nexus

Dve godine da dođete na nulu

Vredi reći da je profitabilnost rudarenja kriptovaluta u konstantnom padu već neko vreme, pa će čak i grafika kao što je RTX 3080 Ti po trenutnim cenama zarađivati samo oko 3,5 dolara po danu, što znači da će vam trebati više od dve godine da povratite uloženo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Nvidia je đavolska kompanija. Njima odgovara da cene budu ogromne, ali sa druge strane kao hoce da izadju korisnicima u susret. Stvar je jasna? Nekoliko stotina hiljada, pravih programera (assembler i c), pokusava vec godinama, da napravi driver za Linux, za Nvidia grafike i ne uspeva. Ali eto, tamo neko, sam je uspeo da isprati kod u assembleru i da ga izmanipulise. Naravno da ga je Nvidia usmerila na pravi put. Đavolska kompanija!