Mnogi pogrešno shvataju NFT-ove: Evo šta je istina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi pogrešno shvataju NFT-ove: Evo šta je istina

Šta su NFT-ovi i zašto ih mnogi pogrešno shvataju? Saznajte u nastavku.

 Šta je NFT i šta sve može da bude Izvor: Quantum Ai/Unpslpash

Nezavisno od toga da li pratite nove tehnologije ili ne, sigurni smo je i do vas nekada stigao termin NFT. Ukoliko ne znate, ovaj termin je zapravo skraćenica i označava "non-fungable token", odnosno nezamenjivi token. Kao i kriptovalute, NFT-ovi su digitalni tokeni, ali su, za razliku od digitalnih novčića, baš kao što im i samo ime kaže, nezamenjivi.

Na primer, ukoliko imate jedan Bitcoin i zamenite ga za drugi, ništa se zapravo nije promenilo - vi i dalje imate jedan Bitcoin iste vrednosti. S druge strane, ukoliko imate jedan NFT, vi posedujete jedinstveni digitalni objekat koji niko drugi na svetu nema. Zamenom jednog NFT-a za drugi, vi više nemate istu stvar, već potpuno drugu, sa drugom vrednošću.

Kada se priča o NFT-ovima, oni koji su iole upoznati sa ovim terminom ga najčešće asociraju za slike i to uopšte nije čudno. Prvi NFT je nastao 2014. godine i dolazio je u formi slike, a ne pomaže ni to što je lista najvrednijih NFT-ova ikada prodatih gotovo isključivo sastavljena od slika.

Ne treba zaboraviti ni neverovatno popularne slike majmuna koje ste verovatno viđali po internetu, odnosno NFT kolekciju pod nazivom Bored Ape Club. Vrednost ove kolekcije je dosegla svoj maksimum krajem aprila, kada je najniža cena jedne slike bila 429.000 dolara.

O tome da mnogi pogrešno shvataju NFT, ali i o tome šta on predstavlja, u okviru projekta Lančana reakcija govorio je Vitomir Jevremović, osnivač kompanija ALL.ART i Digital Mind, koji je na jednostavan način želeo da razjasni mnoge stvari u vezi sa nezamenjivim tokenima.

Pogrešno smo shvatili NFT-ove

Kako objašnjava Jevremović, najbolji način da shvatimo NFT-ove je ako zamislimo bar-kod. "Bar-kod na proizvodu je u stvari određena forma NFT-a, odnosno jedinstveni zapis koji se lepi na objekat i daje mu identifikaciju. Tako da je NFT u tom smislu token identifikacije određenog objekta". Drugim rečima, NFT-ovi predstavljaju digitalnu registraciju nekog digitalnog objekta, mada oni mogu da predstavljaju i digitalnu registraciju nekog stvarnog objekta.

Kako javnost ne bi bila zbunjena oko toga šta je NFT, Jevremović je taj pojam objasnio na sledeći način: "NFT je samo kod, ta identifikacija, taj broj koji označava nešto drugo. Zašto je važno da publika to razume? Zato što je digitalni objekat registrovan na drugom mestu i token samo pokazuje na njega, a onda se iz tog digitalnog objekta, koji mi zovemo meta podatak, dalje usmereni digitalni linkovi ka fajlovima ili ka drugim registrima".

Ceo sistem se može zamisliti u tri nivoa:

  • Donji nivo: NFT, odnosno token koji može da menja vlasništvo
  • Srednji nivo: Meta podaci koji opisuju šta je taj objekat
  • Gornji nivo: Sami fajlovi koje taj digitalni objekat referencira

Dakle, NFT-ovi nisu samo slike, već predstavljaju samo vezu sa osnovnim meta podatkom, a taj meta podatak može da bude bilo šta - muzički fajl, opis stvarnog objekta, nekretnina, karta za utakmicu. "Bukvalno bilo šta", kaže Jevremović.

Na šta tačno mislimo kada kažemo NFT?

Osnivač kompanija ALL.ART i Digital Mind tvrdi da vlada velika konfuzija kada kažemo NFT. "Na šta mi u stvari mislimo? Da li mislimo na muzičko delo, sliku, nekretninu ili digitalne karte? Sve je sada NFT".

"Kada objašnjavam ljudima, kažem - ljudi, bre, knjiga se piše slovima, ali ti ne kažeš evo je slovna knjiga ili evo ga magazin napisan slovima. To je sad ovo - evo je slika kao NFT. Ne. Znači, ovo je slika, ovo je muzika, ovo je nekretnina. A token? Token je samo sredstvo plaćanja. To je sredstvo promene imovine nad objektom koji je u stvari digitalno registrovan", objašnjava Vitomir, izražavajući nadu da će NFT kao pojam otići u drugi plan, kao i da će se uskoro pojaviti vrlo jasni pojmovi koji objašnjavaj šta znači digitalna umetnost.

Stoga, važno je uspostaviti vrlo jasnu jezičku formu kojom opisujemo čega smo mi vlasnici, kao i kako vlasništvo nad digitalnom svojinom može biti registrovano i zabeleženo na globalnoj mreži, smatra Jevremović.

Digitalni bar-kod budućnosti

Ukoliko vas zanima da li NFT koncept razumeju i podržavaju srednje i starije generacije, šta je budućnost umetnosti i hoće li priznati svetski umetnici prihvatiti NFT, obavezno pogledajte sedmu epizodu Lančane reakcije u kojoj je gostovao Vitomir Jevremović, u kojoj ćete takođe, između ostalog moći da saznate kako izgleda trgovina NFT-ovima, ali i kako osnivač kompanija ALL.ART i Digital Mind sarađuje sa klijentima.

Digitalni bar-kod budućnosti
Izvor: Lančana Reakcija

Demistifikacija NFT-a

Kako to izgledaju stripovi u NFT formatu i kako ova tehnologija služi kolekcionarstvu možete saznati u petoj epizodi Lančane reakcije, u kojoj su gosti bili Dušan Žica, kreativni direktor i osnivač kompanije 2142, i Vasilije Milnović, doktor književnih nauka i rukovodilac Centra za nauku Univerzitetske biblioteke. Ovaj dvojac se takođe dotakao tema kao što su metaverzum, igre, književnost, ali i umetnosti kao celine.

Demistifikacija NFT-a
Izvor: Lančana Reakcija

Šta je Lančana reakcija

Projekat Lančana reakcija sprovodi se u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2022. godinu, koji je pokrenula Vlada Republike Srbije. Cilj projekta je predstavljanje novih načina poslovanja i razmišljanja koji su podstaknuti digitalizacijom. Na ovaj način, publika ima priliku da se edukuje o blokčejnu, kriptovalutama, NFT-u, Metaverzumu i sličnim konceptima koji kreiraju novu realnost na globalnom i lokalnom nivou.

U svim epizodama Lančane reakcije, vodeći umovi blokčejna na ovim prostorima govore o fenomenima savremenog društva, svom pogledu na industriju, iskustvu kroz koje su prošli i predviđanjima o rastu blokčejn tehnologija i njihovih primena. Takođe, dotaći će se i potencijalnih mana i slabosti industrije, kao i kako najbolji u njoj te probleme rešavaju i daju blokčejnu i kriptu novu dimenziju i primenu.

Jedno je sigurno – neke informacije i činjenice će vas potpuno iznenaditi. Bilo da ste pobornik ili protivnik blokčejna, ili pak ne znate ništa o ovom svetu, Lančana reakcija donosi objektivan presek dešavanja u globalnoj blokčejn zajednici, ali i o inovacijama u našoj zemlji i regionu.

/PROMO TEKST, foto: Quantum Ai/Unpslpash/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eagle

@Darko Ti znas sta kupuju arapi? Okrenu tebe, pa kupe? Ne gledaj ti sta drugi kupuju, gledaj sebe da obezbedis. Nft zapamti, i seti se za 10god sta si pricao. Dolazi doba koje nije poznato "zemljoradnicima" . Ne podrzavam to nikako, al ko nas pita...

Darko

@Eagle NFT je još jedna prevara u nizu kao kriptovalute. Sistem je da pokupiš pare i sve što možeš budalama i posle samo ugasiš priču i onda je samo pojeo vuk magarca. To mu dođe na ono da će kopija izgledati isto kao original koji je milion puta skuplji. Da li bi se neko menjao da da original za kopiju makoliko ona dobra bila? Nema šanse. Kako se rade Ponzi šeme, to je čudo neviđeno.

Nemanja

Svi bi da se obogate, a da bukvalno ništa ne rade. Sve su ovo mufljuz kombinacije. Zapamtite mora da se radi i nije nikakav stid i sramota raditi pošteno.