RUSIJA DOBIJA DIGITALNE SANKCIJE: Blokirana im je trgovina kriptovalutama! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSIJA DOBIJA DIGITALNE SANKCIJE: Blokirana im je trgovina kriptovalutama!

Jedna od najvećih kripto-menjačnica na svetu, Coinbase blokirala je 25.000 novčanika ruskih stanovnika i kompanija, pravdajući se od optužbi da Rusija izbegava sankcije koristeći kriptovalute.

 Bitcoin na ruskoj zastavi Izvor: Shutterstock / phanurak rubpol

U zvaničnom blog postu predstavnici Coinbase menjačnici izjavili su da se ova menjačnica usklađuje sa novim pravilima koja su nametnuta Rusiji zbog aktuelne invazije na svog južnog suseda. Oni navode da koriste "sofisticiranu blokčejn analitiku" kako bi identifikovali sve naloge povezane sa blokiranim korisnicima.

25.000 blokiranih naloga

U njihovoj izjavi se navodi da je 25.000 blokiranih naloga bilo povezano sa ruskim stanovnicima ili firmama za koje se sumnja da se bave nedozvoljenim aktivnostima. Ne navodi se tačno kada su počeli sa blokiranjem naloga, niti koliko ograničenja je vezano za aktuelne sankcije, ali se u jednom delu navodi da su neki nalozi (njih 1.200) blokirani zbog sankcija protiv Rusije koje su uvedene još 2020. godine.

Iako su se do sada, kao i druge menjačnice, držali po strani, Coinbase, koja je inače registrovana u San Francisku, promenila je svoju priču i sada su njihove aktivnosti u potpunosti usaglašene sa uvedenim sankcijama protiv Rusije.

Možda će vas zanimati

Dalje se navodi da, iako kripto-novčanici mogu biti potpuno anonimni, i ne zahtevaju banku kao posrednika, transakcijama se vrlo lako ulazi u trag, jer su javne i neizmenjive, pa se na taj način lakše mogu povezati sa nalozima, kojima se onda zabranjuje trgovina na ovoj menjačnici.

Pritisak na kompanije

Kompanije koje se bave kriptovalutama, bilo da su u pitanju menjačnice, platforme ili se prosto bave trgovinom digitalne imovine i valuta su pod velikim pritiskom da uvedu sankcije Rusiji. U SAD su četiri senatora nedavno urgirala da Ministarstvo finansija napravi plan kojim će naterati privredne subjekte da uvedu sankcije.

Dok su kripto-kompanije širom sveta izbegavale da uvode sankcije koje su na snazi u mnogim zemljama protiv Rusije, izgleda da su pritisci sve veći u strahu da će Rusija kroz kriptovalute uspešno da izbegava nametnuta finansijska ograničenja.

Dvostruki standardi

Sa druge strane, na društvenim mrežama se kritikuje licemerje predstavnika EU koji su uveli obimne sankcije Rusiji, ali i dalje omogućavaju Gazprom banci da funkcioniše neometano, kako bi države Evrope mogle da kupuju gas upravo od Rusije. Zbog toga mnogi predstavnici kripto-kompanija smatraju da nije fer terati ih da nameću sankcije, kada ni oni koji ih navodno uvode, to rade selektivno.

Možda će vas zanimati

Osnivač i CEO menjačnice Binance, Čangpeng Žao, rekao je da su u ovom trenutku kriptovalute premalo tržište za Rusiju, i da bi ruskoj vladi i drugim sankcionisanim firmama i pojedincima trebala ogromna količina digitalne imovine, kako bi uspešno kontrirali sankcijama koje su uvedene.

Coinbase blokirao 25.000 ruskih adresa
Izvor: YouTube / Coinmarketcap

Sa druge strane, Ukraina uveliko sprovodi akcije prikupljanja pomoći kroz kriptovalute, i za samo sedam dana skupili su oko 54 miliona dolara.

Pored finansijskih sankcija, kompanija koje su obustavile svoje poslovanje u ovoj zemlji, Visa i MasterCard su prestali da funkcionišu u Rusiji, ostavljajući građane da zavise samo od nacionalnog sistema plaćanja. Po svemu sudeći i obruč oko kriptovaluta se polako steže, a deluje i da će globalna mreža uskoro biti nedostupna za građane Rusije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola NS

Uuuuu, ala je ovo dobra reklama za kripto!

Revolucionar

Nećeš me vidjeti, digitalni novče! Samo cash!

Gorki

@Revolucionar Pazi samo u kojoj valuti ga čuvaš (keš)