Kompanija Meta zaradila 32 milijarde dolara za 3 meseca, akcije u porastu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompanija Meta zaradila 32 milijarde dolara za 3 meseca, akcije u porastu

Akcije u porastu, čini se da se Metina "godina efikasnosti" i te kako isplaćuje.

 Mark Cukerberg Facebook Menja Ime U META.jpg Izvor: SMARTLife / Facebook

Matična kompanija društvene mreže Facebook, Meta, nedavno je prijavila prihod od 32 milijarde dolara za kvartal koji se završio u junu, što je povećanje od 11 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, čime su nadmašena očekivanja Vol Strita. Rezultati označavaju drugi uzastopni kvartal sa rastom prihoda kompanije Meta nakon 2022. godine, tokom koje je zabeležen značajan pad prihoda.

Kompanija Meta je prijavila profit od 7,79 milijardi dolara za kvartal, što je povećanje od 16 odsto u odnosu na prošlu godinu, i to je nadmašilo procene analitičara.

"Imali smo dobro tromesečje. Nastavljamo da primećujemo veliku aktivnost korisnika u našim aplikacijama i imamo najuzbudljiviji period u poslednje vreme sa Llama 2, Threads, Reels, novim AI proizvodima u pripremi i lansiranjem Quest 3 ove jeseni", rekao je izvršni direktor kompanije Meta Mark Cukerberg u saopštenju. 

Kompanija je saopštila da je broj dnevno aktivnih Facebook korisnika skočio na 2,06 milijardi, što je povećanje od pet odsto odsto u odnosu na prethodnu godinu. Mesečna baza aktivnih korisnika na mreži Facebook takođe je porasla za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Čini se da potražnja za digitalnim oglasima ponovo raste i da je entuzijazam investitora u vezi sa AI pomogao da se podstakne tehnološki sektor poslednjih meseci. Cukerberg je izneo svoje planove za "godinu efikasnosti" u februaru nakon pada prihoda kompanije u trećem kvartalu. Pad je usledio posle teške godine u kojoj se kompanija suočila sa oštrom konkurencijom, izazovima zbog promena privatnosti Apple aplikacija i niže potrošnje za digitalne oglase usred sveprisutne makroekonomske neizvesnosti.

Godinu su obeležile nagle mere smanjenja troškova i masovna otpuštanja. Prošlog novembra, Meta je saopštila da će ukinuti 11.000 radnih mesta, što predstavlja neslavni rekord u istoriji kompanije. U martu je Cukerberg najavio da će Meta otpustiti još 10.000 zaposlenih.

"Godina efikasnosti je uvek imala dva različita cilja: da postanemo još jača tehnološka kompanija i da poboljšamo naše finansijske rezultate kako bismo mogli agresivno da investiramo u naše ambiciozne dugoročne planove", rekao je Cukerberg tokom razgovora sa analitičarima. "Sada kada smo prošli kroz velika otpuštanja, tokom ostatka 2023. ćemo se baviti stvaranjem stabilnosti za zaposlene, uklanjanjem barijera koje nas usporavaju, uvođenjem novih alata sa veštačkom inteligencijom i tako dalje."

Izveštaj takođe dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Meta izbacila aplikaciju Threads, koja je njihov konkurent mreži Twitter. Threads je stekao neverovatnih 100 miliona korisnika za manje od nedelju dana nakon lansiranja, i iako je aktivnost korisnika opala, Meta je stalno dodavala nove funkcije kako bi zadržala taj zamah.

U razgovoru sa analitičarima, Cukerberg je rekao: "Boljem početku nismo mogli da se nadamo."

"Videli smo rast bez presedana i što je još važnije, svakodnevno vidimo sve više ljudi koji se vraćaju, u odnosu na ono što sam očekivao", dodao je on. "A sada smo fokusirani na njihovo zadržavanje i poboljšanje osnova. Nakon toga, fokusiraćemo se na povećanje zajednice do granica koje smatramo mogućim." Tek nakon ovoga, rekao je Cukeberg, kompanija će se fokusirati na monetizaciju platforme Threads.

Akcije kompanije Meta su skočile za oko četiri odsto odmah nakon objavljivanja svih ovih rezultata u vezi sa profitom.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:00
Metaverzum
Izvor: Meta
Izvor: Meta

(SmartLife)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Mark laže! Sa metaverzumom je izgubio preko 27 milijardi, investitori (pravi vlasnici facebooka) su mu skočili na grbaču i projekat je ugašen. U tom momentu, Mark je uradio jedino šta je mogao, preusmerio je infrastrukturu na veštačku inteligenciju. Priča je dosta kompleksna...