Kolike otpremnine dobijaju otpušteni radnici velikih tehnoloških kompanija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolike otpremnine dobijaju otpušteni radnici velikih tehnoloških kompanija

U prve tri nedelje 2023. godine je otpušteno preko 100.000 radnika u tehnološkim kompanijama. U nastavku možete pročitati kolike su otpremnine dobili.

 Otpremnine za otkaz u kompanijama Google Meta Amazon Twitter Izvor: YouTube / Simply Tech / Everyday Astronaut / The Economic Club of Washington D.C. / Meta

Iako je svet bio u vanrednom stanju, tehnološke kompanije su tokom pandemije ostvarile rekordne profite. Kako bi uspeli da izađu na kraj sa ogromnom potražnjom potrošača, ovi giganti su morali da uposle dodatnu radnu snagu. Ipak, kako je potražnja opala zbog normalizacije situacije sa korona virusom, a globalna ekonomska kriza primorala potrošače da svoja sredstva sve više usmeravaju u neophodne potrepštine, kompanije su primorane da sada uruče otkaze velikom broju radnika. Međutim, da li ste se ikada pitali kakve otpremnine ti radnici dobijaju?

Samo u prve tri nedelje ove godine, preko 100.000 radnika u velikim tehnološkim firmama je izgubilo svoje radno mesto, a izveštaj koji se sastavio CNBC, otkriva različite otpremnine koje sleduju pogođenim radnicima.

Otpremnine u kompaniji Google

Alphabet, matična kompanija kojoj pripada Google, je u petak najavila da otpušta oko 12.000 zaposlenih, odnosno oko 6% svoje globalne radne snage. Podnesak američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berzu (SEC) otkriva da će otpušteni radnici dobiti otpremninu u vrednosti od 16 nedelja rada, plus dve nedelje za svaku godinu koju su proveli u kompaniji. Pored toga, sleduju im bonusi za prošlu godinu, plaćeno vreme za odmor i šest meseci zdravstvenog osiguranja.

Otpremnine u kompaniji Amazon

Početkom godine, Amazon je potvrdio planove za otpuštanje rekordne cifre od 18.000 radnika, što predstavlja oko 1,2% ukupnog broja zaposlenih. Amazon posluje širom sveta, ali jedino smo upoznati sa otpremninama američkih radnika. Zaposleni koji će biti otpušteni su o tome obavešteni 60 dana unapred, a na njima da odluče da li će nastaviti da dolaze na posao tokom tog perioda, jer će im kompanija svakako isplatiti te dane. Amazon će takođe ponuditi otpremninu u iznosu od nekoliko nedelja rada, fiksnu isplatu za raskid ugovora, zdravstvene benefite, kao i pomoć pri traženju novog posla.

Otpremnine u kompaniji Meta

Izvršni direktor kompanije Meta, Mark Cukerberg, je prošle godine podelio otkaze za 11.000 zaposlenih, što je oko 13% ukupne radne snage. Otpuštenim radnicima je obećana otpremnina u iznosu od 16 nedelja rada, kao dodatne dve nedelje za svaku godinu provedenu u kompaniji. Meta je takođe rekla da će pokriti troškove zdravstvenog osiguranja u trajanju od šest meseci, kao i da će pružiti imigrantsku podršku za one koji su imali radnu vizu.

Otpremnine u kompaniji Twitter

Novi vlasnik kompanije Twitter, Ilon Mask, je nakon akvizicije planirao da pokaže vrata polovini svoje radne snage. Ipak, broj koji je napustio Twitter je mnogo veći, jer su mnogi zaposleni sami dali otkaz, ne prihvatajući novu "hardkor" politiku rada. Mask je kasnije izjaio da je svim radnicima koji su napustili kompaniju ponuđena otpremnina u iznosu od tri meseca rada.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bogoljub

Sve go##o do go##eta twitter, google, amazon, meta i tic toc.

beogradska seljačina

3 plate je svuda normalno osim naravno u zemlji letećih hlebova.