Cukerberg nastavlja da tone, morao da otpusti 11.000 zaposlenih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cukerberg nastavlja da tone, morao da otpusti 11.000 zaposlenih

Autor Ilija Baošić

Veliki rezovi u kompaniji Meta su samo kulminacija problema sa kojim se Cukerberg suočavao ove godine.

 Meta otpustila 11000 zaposlenih Izvor: Facebook

Samo nekoliko dana nakon što je Twitter otpustio polovinu svojih radnika, kompanija Meta je primorana da otpusti 13% zaposlenih, odnosno 11.000 ljudi. Ove vesti je u pismu pogođenim radnicima potvrdio i izvršni direktor Mark Cukerberg, okrivljujući svoj optimizam o rastu kompanije.

"Kada je počeo COVID, svet se okrenuo onlajnu, a nalet e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda", rekao je Cukerberg. "Mnogi su predviđali da će ovo biti trajni rast koji će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije - i ja sam, pa sam doneo odluku da značano povećamo svoja ulaganja. Nažalost, stvari se nisu odigrale onako kako sam očekivao".

Cukerberg je dodao da će kompanija smanjenjem potrošnje i osoblja postati "mršavija i efikasnija", kao i da će preusmeriti više resursa na "manji broj oblasti visokog prioriteta rasta", uključujući oglase, veštačku inteligenciju i metaverzum. Meta je prijavila oko 87.000 zaposlenih u septembru, a ova otpuštanja predstavljaju prvi veliki rez od osnivanje 2004. godine.

Zašto je Meta tako teško pogođena

Projektovani pad američke ekonomije je svakako odigrao veliku ulogu, ali na kompaniju Meta je posebno uticala snažna konkurencija, preveliko ulaganje u metaverzum, kao i odluka kompanije Apple da joj ne dozvoli da prati iPhone korisnike.

Uspon TikTok platforme i promene u politici privatnosti kompanije Apple su zadale snažan udarac kompaniji Meta kada je u pitanju unosan biznis oglašavanja, dok ulaganja u metaverzum, koji niko ne razume, izgledaju kao sve veći promašaj. Meta je do sada izgubila 9,4 milijardi dolara u 2022. stvarajući svoju tehnologiju za metaverzum, a očekuje se da će u budućnosti potrošiti još više.

Kako su se loše vesti gomilale, akcije kompanije su tonule, da bi nedavno izgubile 70% svoje vrednosti u odnosu na sredinu 2021. godine, zbog čega je "isparilo" 700 miliona dolara tržišne vrednosti. Međutim, nakon Cukerbergove najave o otpuštanju radnika, cena akcija kompanije porasla je za više od 4%.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beni Hil

"Socijalno odgovorni" milijarderi. Dok ovakvi zemljom hode, teško tebi zemaljski rode.

Mrcela

@Beni Hil Ma, koji milijarderi? Imaju pare u oblaku (samo brojeve na racunu)... Vreme je da ta iluzija nestane.

v1ad

Naravno, sa njegove strane sve se zavrsava sa "ups, zajebao sam se". To sto je 11.000 ljudi izgubilo posao zbog njegove glupe ideje nikom nista. 0 odgovornosti. Treba da postoji nacin na koji bi se kompanije pozivale na odgovornost u slucaju da njihove lose ideje rezultiraju otpustanjem preko 10% radnika.