Da li ćemo ponovo morati da brinemo o pregrevanju telefona? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ćemo ponovo morati da brinemo o pregrevanju telefona?

Autor Ilija Baošić

Samo par meseci nakon što je uposlio TSMC da proizvodi čipove i reši probleme sa pregrevanjem, Qualcomm se vraća Samsung proizvodnom procesu.

 Samsung će proizvoditi Qualcomm čipove od 2024 Izvor: Samsung

Samsung će proizvoditi čipove za neke od najvećih tehnoloških kompanija na svetu, koristeći svoj najnapredniji proizvodni proces do sada. Na osnovu informacija koje je podelio neimenovani izvor blizak industriji, južnokorejski gigant se dogovorio sa kompanijama Nvidia, Qualcomm, IBM i Baidu, kako bi za njihove potrebe proizvodio čipove koji će se naći u budućim proizvodima.

Samsung će proizvodnju zasnivati proizvodnom procesu od 3 nm, koji je svetu predstavljen sredinom godine, ne bi li obezbedio velike količine zaliha čipova počevši od 2024. godine. Nvidia će ovaj proizvodni proces koristiti za svoje grafičke karte, IBM će praviti sopstvene procesore, kompaniji Qualcomm su neophodni čipovi za pametne telefone, a Baidu će 3-nanometarski proces koristiti za svoje centre podataka.

Iako južnokorejski proizvođač tvrdi da njihova najnovija proizvodna tehnologija donosi značajna poboljšanja energetske efikasnosti (45%) i performansi (23%) u poređenju sa prethodnim proizvodnim procesom od 5 nm, ostaje bojazan, pogotovo među korisnicima flagship pametnih telefona, da će nam se ponoviti Snapdragon 888 i Snapdragon 8 Gen 1.

Podsetimo, iako su ova dva čipseta bila više nego adekvatna u svakodnevnim zadacima, problem je nastajao usled pregrevanja, zbog čega je Snapdragon 888 nakon kratkog vremena u težim zadacima spadao na performanse svog prethodnika, a Snapdragon 8 Gen 1 izazivao da neki uređaji odbijaju da nastave sa radom dok se ne povrati optimalna temperatura.

Ipak, ukoliko se ovaj proizvodni proces pokaže zadovoljavajuće, ostaje da se vidi da li će se Samsung vratiti proizvodnji svojih Exynos procesora, koje je ove godine odbacio u korist Snapdragon 8 Gen 2, što je potvrdio i sam Qualcomm.

Samsung je drugi najveći proizvođač čipova iza kompanije TSMC, koji otprilike ima tri puta veći tržišni udeo u odnosu na južnokorejskog giganta. Iako TSMC tek sada širi svoju proizvodnju izvan Tajvana, što uključuje fabrike u SAD, Samsung već ima međunarodni poslovni pristup, jer poseduje proizvodne pogone u Južnoj Koreji, SAD i Kini. Ovakva raznovrsnost u poslovanju bi mogla da, usled rastućih tenzija Tajvana i Kine, pomogne južnokorejskom proizvođaču da stekne prednost u odnosu na TSMC i postane rivalska proizvodna super sila.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA