Američka mornarica se izvukla zbog piraterije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka mornarica se izvukla zbog piraterije

Autor Ilija Baošić

Iako je sud naložio mornarici SAD da plati odštetu zbog piraterije, ona je daleko manja od tražene sume.

 SAD mornarica plaća 154000 dolara odštete zbog piraterije Izvor: Unsplash

Prema Sudu za federalne tužbe, u mornarici SAD postoje pirati - ne baš pirati poput Crnobradog, koji pljačkaju i otimaju brodove, već pirati softvera. Vojni ogranak je izgubio sudski spor zbog kršenja autorskih prava i mora nemačkoj kompaniji da plati odštetu od 154.000 dolara. Ipak, deluje da se mornarica izvukla, jer je kompanija koja ih je tužila inicijalno tražila 600 miliona dolara.

Nemačka kompanija Bitmanagement Software je podnela federalnu tužbu protiv američke mornarice 2016. godine. U žalbi se navodi da je mornarica pristala da licencira softver za 3D virtuelnu realnost BC Contact Geo na ograničenoj i eksperimentalnoj bazi 2011. i 2012. godine. Period probe je uključivao instaliranje programa na 38 računara radi restiranja i integracije u svoje sisteme.

Kako tvrdi nemačka kompanija, mornarica je bila toliko impresionirana softverom, da je 2013. godine navela developera da poveruje da planira da kupi dodatne licence za širu primenu. Pregovori su vođeni od 2013. do 2015, a Bitmanagement je uklonio zaštitu sa softvera na zahtev mornarice.

Bitmanagement kaže da je, uprkos plaćanju samo 38 licenci, mornarica instalirala BC Contact Geo na najmanje 558.466 mašina. Flexwrap softver, koji je pratio broj duplikata, onemogućen je 2014. godine, pa bi pravi broj mogao biti čak i veći.

Kako je jedna licenca u to vreme koštala oko 1.067 dolara, Bitmanagement je smatrao da mornarica kompaniji duguje 596 miliona dolara za korišćenje softvera, što je dovelo do tužbe protiv američke vlade. Mornarica je tvrdila da su kupljene licence dozvoljavale pravljenje kopija bez dodatne naknade. Prema sudskim dokumentima, mornarica je obrisala softver BC Contact Geo sa svih svojih računara i "naknadno ponovo instalirala softver na 34 uređaja za potrebe inventara" nakon podnošenja tužbe.

Originalna tužba kompanije Bitmanagement je odbačena u septembru 2019, a federalni sud je prihvatio 2021. godine. Mornarica je proglašena odgovornom za kršenje autorskih prava, jer nikada nije koristila aplikaciju Flexera, pomoću koje je trebalo da upravljan licencama i odluči da li su potrebne dodatne. Sud je na osnovu izveštaja računovođe Dejvida Kenedija, iz kompanije Pricewaterhouse Coopers, utvrdio da američka mornarica Nemcima duguje samo 154.400 dolara.

Pogledajte kako izgleda podmornica za žurke ispod površine mora:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA