IPHONE DOMINIRA TRŽIŠTEM: Najprodavaniji je telefon i ostvaruje najveću zaradu od smartfon prodaje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IPHONE DOMINIRA TRŽIŠTEM: Najprodavaniji je telefon i ostvaruje najveću zaradu od smartfon prodaje

Counterpoint Research objavio još neke impresivne podatke o iPhone uspehu.

  Izvor: MONDO / Apple

I dalje ne znamo koliko telefona je Apple prodao tokom prošle godine i Q1/Q2 perioda ove godine, ali znamo da je bio najprodavaniji telefon u svim ovim periodima.

Xiaomi je uspeo globalno da pretekne Apple i postane broj dva na svetu kad je u pitanju količina isporučenih telefona, ali kada se gleda pojedinačna prodaja po modelu Apple i dalje šije Android sa sva tri mesta u Top 3 najprodavanijih uređaja tokom drugog tromesečja 2021. godine.

Možda će vas zanimati

Još jedno mesto po kojem je Apple i dalje glavni igrač jeste zarada od prodaje telefona.

Prosečna cena iPhone uređaja viša je za nekoliko stotina dolara od prosečne cene Android uređaja, koju podstiču uglavnom jeftini telefoni do 250 dolara/evra, ali je Apple istovremeno i proizvođač koji na ukupnom tržištu prihoda od prodaje telefona suvereno dominira - čak 41% zarade ostvario je iPhone telefon tokom Q2 2021. godine.

 Apple Q2 zarada na tržištu Izvor: SmartLife / Counterpoint Research

Counterpoint Research navodi da je to izuzetan rast u odnosu na Q2 period prošle godine, kad je iPhone na tržištu zarade učestvovao sa 34% i to je ujedno i najveći rast na tržištu kad se uporede isti periodi 2020. i 2021. godine - više nego duplo u odnosu na rast konkurencije.

Apple je za iPhone 13, koji će biti predstavljen u novembru, već naručio preko 100 miliona čipova od svojih dobavljača i konstruktora, što je povećanje od 20% u odnosu na iPhone 12 seriju i analitičari smatraju da će se iPhone rast nastaviti u svim segmentima poslovanja - prodaja, zarada i dobit.

Ostali proizvođači tj. njihov udeo zarade na ukupnom tržištu zarade od prodaje pametnih telefona je porastao, osim kompaniji Samsung.

Samsung je na udaljenom drugom mestu sa učešćem u ukupnoj zaradi od smartfon prodaje sa 15%, što je 26% manje od kompanije Apple i dva procenta manje posmatrajući isti period prošle godine. Sledi Xiaomi, koji je uvećao svoj udeo sa šest na iznad devet procenata i onda dolaze OPPO i vivo, sa povećanjem udela od sedam, odnosno šest odsto na oko devet procenata ukupnog tržišta.

Prema poslednjim podacima tržište pametnih telefona nastavlja da raste globalno, ali se na najvećem tržištu na svetu, u Kini, dešava suprotno i tržište je palo za 11 procenata.

Apple iPhone 12 Pro i Apple iPhone 12 Pro Max video (MobIT)
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

E braćoo...

Da, dominira, al samo u SAD. 😂

SmartLife

@E braćoo... Naravno da nije tako :) Ovo su podaci za ceo svet, imate grafik u vesti, da se otkloni svaka sumnja. Mi nikad ne pišemo napamet, samo proverene i tačne informacije. Uostalom, vi nas uvek upozorite kad mi nešto ne prenesemo kako treba ;) Ipak, ovog puta je sve kako i piše u vesti - čisto kao suza! Pozdrav!

Drndoid Nikad Više!

@E braćoo... Raja u Srbistanu ne može da pojmi da ovde u anglofonim govornom području (od Aljaske do Australije), kršdroide kupuju samo fanatici i gastosi. Da se meri samo među populacijom koja prihoduje 100+ USD dnevno, po glavi, što je po UN granica bogatstva, bugdroidi ne dobacuju ni 10%. Zato Epic i cvili, jer iako 85% korisnika smartfona koristi drndoide, preostalih 15% na iPhone im čine više od 50% prometa. Ovde za paket 45-50 EUR/USD/CAD/GBP/AUD mesečno dobiješ iPhone iz te godine, base model. Za malo više dobiješ neki od ostalih. Uostalom toliko košta icu Srbistanu kod operatera, samo što ovde deci daju toliko para, za dan, za ručak u školi, dok u Srbistanu njihovi roditelji popuše taj isti novac za nedelju dana i pro*eravaju se kako u njihovo vreme nije ni bilo mobilnih telefona, ili kako su tek u srednjoj dobili polovnjak sa buvljaka za 1000 dindži.

Najnovije

Uređaji

Testovi