Ove aplikacije su prevarile 20 miliona ljudi, da li ste i vi među njima? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove aplikacije su prevarile 20 miliona ljudi, da li ste i vi među njima?

Najnoviji izveštaj je razotkrio tri aplikacije koje su prevarile svoje korisnike i servirale im pregršt reklama.

 3 prevarantske aplikacije preuzete 20 miliona puta reklame Izvor: Unsplash, Dr.WEB

Svi želimo da pronađemo brz i lak način da zaradimo novac sa strane. Još ako takva zarada uključuje neku zdravu aktivnost, onda je u pitanju pun pogodak. Ipak, rečenica da "ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda verovatno i nije istinito" postoji s razlogom, a najbolji primer toga je najnoviji izveštaj koji je razotkrio novu vrstu prevarantskih aplikacija koje tvrde da korisnici mogu da zarade ispunjavanjem raznih ciljeva, ali je do nagrada gotovo nemoguće doći.

U izveštaju koji je objavio tvorac Dr.WEB, tvorac softvera za uklanjanje virusa, na Google Play prodavnici postoje tri takve aplikacije koje su preuzete više od 20 miliona puta:

  • Lucky Step-Walking Tracker - preko 10 miliona preuzimanja
  • WalkingJoy - preko 5 miliona preuzimanja
  • Lucky Habit: health tracker - preko 5 miliona preuzimanja

Sve tri aplikacije funkcionišu na istom principu, dodeljivajući korisnicima virtuelnu valutu za izvršavanje određenih zadataka kao što je šetanje određene distance ili sticanje zdravih navika, a te valute se kasnije mogu zameniti za pravi novac. Ukoliko korisnici žele da izbegnu zadatke, imaju mogućnost da gledaju reklame.

"Kako bi inicirali proces podizanja onoga što su 'zaradili', korisnici su morali da sakupe značajan broj nagrada. Ukoliko bi uspeli da to učine, aplikacija je dodatno zahtevala da odgledaju tuce reklamnih videa. Takođe im je bilo ponuđeno da 'ubrzaju' proces podizanja tako što će odgledati još reklama. Međutim, aplikacije često nisu verifikovale nijedan od podataka u vezi sa plaćanjem koje su dali korisnici, tako da su šanse za primanje bilo kakvog obećanog novca od strane ovih aplikacija izuzetno male". objašnjava Dr.WEB u svom izveštaju.

Od navedene tri aplikacije, samo je Lucky Habit: health tracker i dalje dostupna na Google Play prodavnici u momentu pisanja, ali ne sumnjamo da će i nju Google uskoro ukloniti. Ukoliko ste instalirali neku od ovih aplikacija, savetujemo vas da ih uklonite sa svog uređaja.

Naravno, ova prevara nije ni približno opasna kao neke o kojima smo pisali u poslednje vreme, a čak je mogla da ima zdravstvene benefite, ako ništa drugo. Ipak, služi kao podsetnik da dvaput razmislite pre nego što preuzmete čak i aplikacije koje izgledaju bezazleno. Ako sumnjate da je aplikacija zlonamerna, verujte svojoj intuiciji, jer verovatno jeste.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rambo Amadeus

Ja sam staromodan za neke stvari, ne verujem takvim aplikacijama.Telefon koristim za ono za šta i treba da služi, a ne npr. da mi broji korake.I tzv. društvene mreže izbegavam, dovoljno sam društven i bez njih.Ne trebaju mi nepoznati poznanici, ni pregledi, ni lajkovi.

Nemanja

Naravno, udje 10 tvoraca te aplikacije, bace dzevu u komentarima i ocenama i narod se napali a u stvari nema veze sa vezom. I ove aplikacije sto dolaze ugradjene u telefone fabricki isto nemaju nikakvu funkciju.