WI-FI MREŽA NA KOJU NIKAD NE BI TREBALO DA SE POVEŽETE: Poslušajte savete, zaštitite svoje podatke i uređaje! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WI-FI MREŽA NA KOJU NIKAD NE BI TREBALO DA SE POVEŽETE: Poslušajte savete, zaštitite svoje podatke i uređaje!

Jedna Wi-Fi mreža je uvek najgora i dokazano je da je loša već toliko puta!

 Samsung Knox Inteligentni Wi-Fi 8.png Izvor: SmartLife / Samsung

Koja Wi-Fi mreža je najgora - svaka koja nema lozinku i bezbednosne sertifikate koji garantuju njenu pravilnu i sigurnu upotrebu.

Javne mreže, mreže u hotelima i javnim objektima, kao i kućne mreže koje nisu zaštićene lozinkom i sertifikatom su najopasnije i nikad ne biste trebali da svoje uređaje kačite na njih, ili ako to već radite - vodite računa o tome na koji način to činite.

Možda će vas zanimati

Pre svega, iskorišćavanje ranjivosti nezaštićenih mreža, a najčešće putem širokoprihvaćene hakerske metode ČOVEK U SREDINI, je dokazano veliki broj puta u praksi, a bezbednosni istraživači i antivirus kompanije javne Wi-Fi mreže stavljaju u sam vrh “rasadnika“ malvera i direktnih napada na uređaje i privatnost i bezbednost korisnika.

Jasno nam je da su javne Wi-Fi mreže nužnost i da su u nekim situacijama jedino dostupno rešenje, ali čak i kada ste primorani da koristite nezaštićenu i nesertifikovanu mrežu trebalo bi da maksimalno vodite računa o tome da vezu ostvarujete na bezbedan način i da odgovorno koristite taj tip veze.

Kako se zaštititi na javnoj Wi-Fi mreži:

  1. Aktivirajte antivirus zaštitu
  2. Nikad ne unosite lične podatke na bilo koji sajt, čak ni na društvene mreže
  3. Nemojte da koristite bankarske i druge aplikacije za plaćanje na javnim mrežama
  4. Koristite i VPN rešenje, bilo na telefonu ili na računaru
  5. Nikada ne unosite lične podatke ni u jedan pop-up niti bilo koji drugi prozor ili
  6. Aktivirajte bezbednu Wi-Fi opciju.

Ako koristite noviji Samsung Galaxy telefon trebalo bi da podesite i bezbednosnu Knox opciju za zaštitu Wi-Fi mreže. Svi noviji Samsung telefoni dolaze sa inteligentnom Wi-Fi zaštitom, koja analizira aktuelnu mrežu i informiše korisnika o njenom stanju, ali i bezbednosti i na osnovu toga predlaže da se korisnik poveže ili ne.

Samsung Knox rešenje nudi inteligentnu Wi-Fi podršku, koja omogućava sprečavanje praćenja u okviru konekcije, koristi bezbednosne alate za detekciju pretnji i prepoznaje mreže koje bi mogle biti u sivoj zoni i samim tim i loše po korisnika i njegov uređaj. Osim toga, inteligentni Wi-Fi ima i mogućnost da se automatski poveže na pouzdane i već povezivane ranije mreže, na kojima je korisnik već koristio svoj telefon.

Ako koristite Samsung Galaxy telefon obavezno aktivirajte zaštitu Wi-Fi mreže, ako vam ta opcija sama po sebi već nije aktivirana. Proverite status prateći putanju - Podešavanja > Wi-Fi > Tri tačke gore desno > Napredno > Aktivirajte opciju Detektuj sumnjive mreže > Aktivirajte opciju Prikažite info. o kvalitetu mreže.

Nakon ovih podešavanja i dalje pratite savete koje smo dali gore o tome šta ne bi trebalo da se radi na bilo kojoj javnoj mreži, ali ćete biti zaštićeni od napada i curenja podataka.

Samsung je u okviru svoje Knox bezbednosne platforme radio i sa kompanijom Cisco na implementaciji posebnih Wi-Fi rešenja u projektu nazvanom OpenRoaming. Ovaj projekat omogućava sim Samsung Galaxy telefonima da se automatski povežu na ovakve mreže, koje su bezbedne i sigurne. Da biste aktivirali OpenRoaming opciju na svom telefonu pratite putanju: Podešavanja > Wi-Fi > Tri tačke gore desno > Napredno > Hotspot 2.0 > OpenRoaming > Aktiviraj.

Nakon ovoga kada se telefon nađe u dometu bilo koje OpenRoaming mreže biće povezan automatski i pri punoj brzini uz poštovanje bezbednosnih i pravila privatnosti.

Osim zaštite Wi-Fi mreže, Knox platforma pomoći će vam da zaključate ili sakrijete fajlove, slike, video zapise i druge stvari u Bezbedan folder ili da pronađete izgubljene slušalice, svoj Galaxy Watch ili Galaxy mobilni telefon, kojim ćete moći čak da upravljate na daljinu i na vreme obrišete ili bekapujete svoje podatke.

I na kraju, mi se uvek pozivamo na zlatno pravilo bezbednosti i privatnosti na internetu - odgovorno ponašanje je ključ zaštite. Ako ne otkrivate sve svoje podatke pred potpuno nepoznatim ljudima, zašto biste to činili onlajn i na nesigurnim mestima?

Samsung Knox VIDEO
Izvor: Samsung

/PROMO TEKST/

Možda će vas zanimati

https://youtu.be/q6ZFq5wXx5w

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA