Vikiliks otkrio Wi-Fi zaveru širom sveta! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikiliks otkrio Wi-Fi zaveru širom sveta!

Novi dokument Vikiliks kompanije otkriva na koji način je CIA špijunirala Wi-Fi mreže širom sveta zajedno sa nekim od neprofitnih organizacija.

  Izvor: Promo/WikiLeaks
 WikiLeaks Vault 7.
WikiLeaks Vault 7.
Izvor: Promo/WikiLeaks

Serija dokumenata Vikiliksa, označena zbirnim imenom „VAULT 7“ sadrži i „CherryBlossom“ dokument koji govori o tome kako je CIA zajedno sa neprofitnom organizacijom  Stanford Research Institute (SRI International) sprovodila špijuniranje Wi-Fi mreža, rutera, modema i druge opreme zarad ostvarivanja svojih ciljeva.

Ko je "Čovek u sredini" i kako ga zaustaviti?

Špijunirani su internacionalni subjekti, putem pomenute Wi-Fi infrastrukture, privatni korisnici, mala i srednja preduzeća, kompanije, korporacije, javne Wi-Fi mreže širom sveta, aerodromi, barovi, dvorane… CIA i „saveznici“ koristili su se metodom „Čovek u sredini“ (Man-In-The-Middle) koja je idealna za presretanja korisničkih informacija i špijuniranje na javnim mrežama i slabo zaštićenoj Wi-Fi infrastrukturi.

Najveće Vikiliks otkriće ikada

CIA bi na mreže, rutere, opremu i druge uređaje ubacivala tzv. „CherryBlossom firmware“, koji je kasnije omogućavao kontrolu uređaja, ali bi prethodno došlo do formiranja FlyTrap sistema, koji je preko interneta non-stop bio u kontaktu sa komandnim centrima CIA-e i „saveznika“ na serverima koji su nazvani „CherryTree“.

Koristeći se poznatim metodima CIA je sakupljala podatke, analizirala ih, slala drugačije podatke preko špijuniranih i hakovanih mreža, koristila ih za svoje akcije, čak i za izmenu podataka na napadnutim uređajima, kako bi se špijunski sistem širio dalje.

Spisak nekih od hakovanih uređaja nalazi se na linku CherryBlossom, a nije poznato da li su nadgledani uređaji, mreže i sistemi i u Srbiji.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA