ZOOM POZIVI IPAK NISU TOLIKO BEZBEDNI: Plaćaju 85 miliona dolara svojim korisnicima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOOM POZIVI IPAK NISU TOLIKO BEZBEDNI: Plaćaju 85 miliona dolara svojim korisnicima

Tokom prošle godine otkriveno je da Zoom video pozivi nemaju takozvanu end-to-end enkripciju, iako je kompanija tvrdila da je imaju. Jedna kolektivna tužba i 85 miliona dolara kasnije…

  Izvor: SmartLife / Pexels / Mikhail Ninov

Pomenuta end-to-end enkripcija omogućava visok nivo bezbednosti komunikacije, jer čak iako neko uspe da prisluškuje vaše razgovore, video pozive i prenose podataka, sve na šta će naići su enkriptovani podaci, sa kojima ne može ništa da uradi. Enkripcija komunikacije je jako bitna posebno kod poslovnih korisnika, a Zoom je na svom sajtu tvrdio da pružaju bezbedne sastanke sa end-to-end enkripcijom.

Možda će vas zanimati

Lažna sigurnost

Ispostavilo se da je Zoom iznosio lažne tvrdnje i da njihovi pozivi uopšte nisu imali end-to-end enkripciju, već je Zoom enkriptovao pozive samo u procesu prenosa. Ovo znači da su Zoom serveri mogli da dekriptuju sve dolazeće pozive i vide sve učesnike, ukoliko su to želeli.

 Enkripcija
Enkripcija
Izvor: SmartLife / Unsplash / Joshua Sortino

Sa druge strane end-to-end enkripcija ključeve potrebne za enkripciju i dekripciju stavlja u ruke učesnika poziva, tako da nijedan server između njih ili neko treći ne može da dekriptuje podatke.

Apple FaceTime bezbedniji

Nasuprot Zoom servisu, Apple FaceTime poseduje end-to-end enkripciju od samog starta 2018. godine i to čak za 32 učesnika, ali samo za Apple korisnike. Zoom koristi enkripciju sličnu onoj koju koristite kada komunicirate sa sajtom preko HTTPS konekcije. Vaša konekcija sa serverom je bezbedna, ali sadržaj poziva može biti prisluškivan i dekriptovan na serveru ukoliko to vlasnik servera želi. Naravno iz kompanije Zoom tvrde da to nisu radili, ali po svemu sudeći veliki broj korisnika im nije poverovao, pa je u Kaliforniji podneta zajednička tužba, sa naknadom od 15 do 25 dolara za svakog korisnika, što će zajednički izneti oko 85 miliona dolara.

 Zoom enkripcija nekad i sad
Zoom enkripcija nekad i sad
Izvor: SmartLife / Zoom / Printscreen

Pored lažnog predstavljanja bezbednost, kompanija Zoom je optužena i za deljenje podataka sa kompanijama Facebook i Google bez znanja korisnika. Stoga je deo dogovora koji zahteva da Zoom plati 85 miliona i da ova kompanija mora da unapredi bezbednost i privatnost korisničkih podataka.

Od početka pandemije Zoom prihod je sa 622,7 miliona skočio na 2,7 milijardi za samo 12 meseci. Zoom planira još veći prihod ove godine, jer se u septembru nastavlja školska godina, a sa njom i učenje na daljinu širom sveta, kao i rad od kuće, posebno u delovima sveta u kojima je pandemija u jeku.

Od nas samo jedan savet, ako su ovo mogli da urade jednom, šta ih sprečava da sličnu stvar urade ponovo, pa je topla preporuka da Zoom koristite za online komunikaciju u kojoj sigurnost nije jedan od najvećih prioriteta, jer nikada ne znate ko radi na serveru preko kojeg ide vaš video strim. Uostalom, uvek ima alternativa koje su dovoljno bezbedne.

Zoom video pozivi
Izvor: YouTube / Zoom

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA