4 ZABLUDE O PRIVATNOM PREGLEDANJU INTERNETA: Incognito režim nije toliko inkognito... | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 ZABLUDE O PRIVATNOM PREGLEDANJU INTERNETA: Incognito režim nije toliko inkognito...

Ovo su četiri najčešća mita o private browsing opciji...

 Firefox Focus 6.jpg Izvor: SmartLife / Mozilla

Gotovo svi internet pregledači imaju opciju za privatno surfovanje, na Google Chrome se ona zove Incognito mode, dok na Mozilla Firefox ona nosi naziv Private Browsing.

Iako one pomažu da prikrijete donekle vašu aktivnost od drugih ljudi, one vas ne čine nevidljivim!

Možda će vas zanimati

Zato je Mozilla kompanija rešila da pojasni svojim korisnicima, dakle svima nama, šta to znači Private Browsing, zbog čega je Firefox tim rešio da razbije zablude o istim.

Pred vama su četiri mita koja stvaraju lažnu sliku o zaštiti korisnika na internetu, pa bi bilo dobro da prestanete da verujete u njih…

MIT #1: Niste anonimni!

Private Browsing opcija vas čini delimično anonimnim na internetu, pošto ova opcija ne maskira vaš identitet ili aktivnost. Internet stranice i provajderi mogu da prikupe informacije i podatke o vašim posetama, čak i kada niste prijavljeni.

Ukoliko koristite računar sa posla, vaša kompanija može da nadgleda svaku stranicu koju posetite. Ako kojim slučajem surfujete od kuće, vaša internet provajder može čak da ima pristup vašoj istoriji pregledanja!

MIT #2: Tragovi i dalje postoje…

Private Browsing ne otklanja svaki trag vaše aktivnosti iz računara. Ta opcija funkcioniše tako što vam dozvoljava da pretražujete tako da se ne čuvaju lozinke, kolačići (cookies) ili istorija u privatnom režimu.

Ukoliko skinete neku dadoteku preko vašeg internet pregledača, ona će ostati na vašem računaru, ali se neće pojaviti u istoriji preuzimanja FireFox programa/aplikacije. Ako sačuvate/obeležite (Bookmarks) neku stranicu u ovom režimu, ona će ostati na vašoj listi.

MIT #3: Adresa će vas odati

Private Browsing može da prikazuje istoriju pretraživanja. Ova opcija po osnovnim podešavanjima pokazuje svaki posećen ili sačuvan sajt nakon što počnete da kucate njegov link u traku internet adrese.

Te stranice su sačuvane dok se koristili internet u regularnom režimu rada.

Ukoliko ne želite da dobijate sugestije, možete da ih ugasite tako što uđete u podešavanja pregledača, potom u Privacy and Security > Address Bar.

MIT #4: Štiti vas od virusa?!

Private Browsing vas neće zaštiti od malvera, virusa i drugih onlajn štetočina. Ovaj režim vas ne štiti od takvih napada, osim ukoliko nemate već instaliran antivirus plug-in svog antivirus programa. Ako sumnjate da vam je kompjuter zaražen - odmah ga proverite nekim pouzdanim antivirus softverom!

Da li vi koristite Private Browsing?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Tor+VPN najbolja kombinacija.Malo tromno ali radi svoj posao.

Beogradska seljačina

Za autentičnu identifikaciju Gugl će tražiti od korisnika da stavi masku sa kuglom u ustima.