JEDNOSTAVAN TRIK ODBIJA HAKERE OD VAŠIH NALOGA: Ne slušajte stručnjake za bezbednost | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNOSTAVAN TRIK ODBIJA HAKERE OD VAŠIH NALOGA: Ne slušajte stručnjake za bezbednost

Ukoliko poslušate razne bezbednosne eksperte, svi oni kažu da vaša šifra treba da ima najmanje osam karaktera, velika i mala slova, brojeve i specijalne znake. Međutim, postoji lakši način da oterate hakere.

Prema informacijama koje je prikupila Microsoft mreža u poslednjih nekoliko godina, najveći broj napadača koji pokušavaju da provale vaše šifre brute-force metodom (pogađanja) primarno ciljaju kratke šifre.

Možda će vas zanimati

Pošto je ovo jedna od najpopularnijih metoda koju hakeri vole da koriste na udaru su korisnici čije šifre imaju od jednog do sedam karaktera. Ukoliko je vaša šifra dugačka, izgleda da im niste previše interesantni. U suštini ovo znači da dugogodišnja praksa mešanja slova, brojeva i specijalnih znakova ne odbija hakere kao dugačke šifre.

Samo dugačke šifre

Umesto da vaša šifra bude "Pp3tr0viC", izgleda da je mnogo bolje da se setite hita Dr Iggyja iz devedesetih i stavite nešto poput "ocibojedugesadmitrebaju" ili nešto poput "dalsiikadamenevoljelakaotebejadalsiikada" i hakeri će da beže od vašeg naloga kao Transilvanijski vlastelin od veze belog luka.

Ovaj izveštaj je objavio Ros Bevington, bezbednosni istraživač u kompaniji Micrososft, nakon posmatranja podataka od preko milion napada na podatke u Microsoft mreži. Čak 77 odsto ovih napada usmereno je na šifre koje se sastoje od jednog do sedam znakova. Šifre koje sadrže preko deset znakova su napadane u svega 6 odsto slučajeva. Izgleda da svi oni saveti za kreiranje jake šifre ne važe. Naravno, dvofaktorska autentifikacija je nešto što treba da aktivirate, bez obzira na to koliko vam je šifra jaka ili ne.

Kako kreirati jaku šifru
Izvor: YouTube / Best Buy

Direktor odeljenja za obmane

Ros Bevington ima zaista kul titulu – Head of Deception, iliti Direktor odeljenja za prevare/obmane, što znači da ima baš veliki obim poslova u ovoj kompaniji. Jedan od njih je kreiranje virtuelnih mrežnih sistema koji su idealni za napadače i posmatranje njihovih napada kako bi unapredio bezbednost postojećih sistema.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Ako niste u 7 cifara mesečno, neće vas ni hakeri za prijatelja ;)