ZNATE LI NEKOGA? Vlada SAD nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNATE LI NEKOGA? Vlada SAD nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima

Nagrada za saradnike velike hakerske grupe ide i do 5 miliona dolara.

 Hakeri Izvor: SmartLife / Unsplash / Nahel Abdul Hadi

Početkom maja 2021. godine hakeri su izveli takozvani ransomware napad u kojem su praktično ugasili glavni cevovod koji dovodi gorivo do SAD. Preko takozvanog Colonial Pipeline cevovoda istočne SAD dobijaju 45 odsto ukupnog snabdevanja gorivom, pa svaki napad ovog tipa ima ozbiljne posledice po ekonomiju.

Ključni cevovod

Ovaj cevovod je dugačak skoro 9.000 kilometara i njime se prenose gorivo za avione i rafinisani benzin sa jugo-istočne obale SAD do Njujorka, sa dnevnom količinom od oko 400.000 tona goriva dnevno.

Možda će vas zanimati

Napad na jednu od ključnih nacionalnih infrastruktura SAD pokazao je koliko su cela privreda i ekonomija ranjive, posebno ukoliko se nekoliko ovakvih napada izvede simultano. Stoga je Ministarstvo inostranih poslova SAD ponudilo nagradu od čak 10 miliona dolara za informacije o identitetu ili lokaciji vođa grupe koja je odgovorna za pomenuti napad, poznatije kao DarkSide.

Nova strategija

Ovo je deo nove strategije koju je usvojila Vlada SAD, koja se nagradama bori protiv ozbiljnih sajber pretnji, prema kojima se ophode kao da su u pitanju teroristički napadi. Za nagrade je zadužen posebni RfJ (Nagrade za pravdu) program, koji postoji još od 1984. godine, i koji je namenjen borbi protiv internacionalnog terorizma.

Vlada SAD je procenila da sajber kriminalci predstavljaju ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost, i od jula 2021. godine je počela da nudi nagrade do 10 miliona dolara kroz RfJ fondove za informacije o licima koja učestvuju u “malicioznim sajber aktivnostima protiv ključnih infrastruktura SAD”.

Linija za informacije

Za sve koji možda znaju nešto, Ministarstvo inostranih poslova SAD je otvorilo liniju za dostavljanje informacija na adresi he5dybnt7sr6cm32xt77pazmtm65flqy6irivtflruqfc5ep7eiodiad.onion za koju vam je potreban Tor pregledač, i neće raditi sa Chrome, Firefox, Opera, Edge ili sličnim pregledačima.

Možda će vas zanimati

Očigledna promena pristupa lovu na hakere deo je plana pronalaženja lica koja imaju prepoznatljiv lični potpis i koriste slične alate u svom delovanju. Naime, hakerske grupe se prave i rasturaju veoma lako, i često to rade samo za određene poslove. Lociranjem ključnih igrača Vlada SAD planira da pred pravdu izvede pojedince, kako bi hakerima bilo teško da prave nove grupe i nastave svoje maliciozne aktivnosti.

Transformacija

Primera radi, DarkSide, grupa za koju se sumnja da je odgovorna za napad na pomenuti cevovod prestala je sa svim svojim aktivnostima. Navodi se da ni oni sami nisu očekivali da će njihov napad imati tako velike posledice, pa su se čak i izvinili za napad, navodeći da su oni apolitički nastrojena grupa, koja ne učestvuje u geopolitičkim aktivnostima. U saopštenju koje je izdato na jednom sajtu dark web-a navodi se da “nema potrebe da se oni dovode u vezu sa vladama kako bi se otkrili njihovi motivi. Njihov cilj je da zarade novac, a ne da prave probleme društvu. Od danas (10. 05. 2021.) oni uvode sistem provere kroz koji će proći sve potencijalne mete, kako bi se izbegle buduće negativne posledice po društvo.”

"Izvinite"

Iako je ovo izvinjenje delovalo pozitivno i iskreno, teško nam je da zamislimo da hakeri ovog tipa planiraju da napadaju kompanije koje će moći da plate otkup, a da to nema veliki uticaj na društvo. U međuvremenu, vlade velikih sila optužuju jedna drugu za napade na domaćem tlu.

SAD i saveznici optužuju Kinu za Misrosoft Exchange napade
Izvor: YouTube / CNBC

Sa druge strane, sajber eksperti iz SAD navode da su članovi DarkSide hakerske grupe prosto promenili ime, i da se sada zovu BlackMatter, grupa koja se pojavila na sceni nekoliko nedelja nakon što je DarkSide nestao sa radara. Da stvar bude smešnija, nova ekipa koristi slične alate i taktike kao DarkSide, pa je velika šansa da će i oni biti na meti nagrada koje deli vlada SAD.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Žiro račun

Moskva, trg Lubjanka 12, uplatite pare na 555-12-...