OPRALI 10 MILIONA DOLARA PREKO TWITCH STRIMERA: Dobili 20% za uslugu, a uskoro verovatno i poziv od javnog tužioca | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPRALI 10 MILIONA DOLARA PREKO TWITCH STRIMERA: Dobili 20% za uslugu, a uskoro verovatno i poziv od javnog tužioca

Hakeri su navodno došli u posed tuđih kreditnih kartica, sa kojih su uplaćivali donacije Twitch strimerima, koji su zadržavali 20%, a ostatak vraćali njima.

 Strimeri Izvor: SmartLife / Unsplash / Ella Don

Kada je početkom oktobra 2021. procurela velika Twitch baza podataka, na kojoj se jasno moglo videti koliko zarađuju poznati strimeri, među tim podacima našlo se još zanimljivih stvari. Istraga je pokazala da je grupa hakera uspela da “opere” skoro 10 miliona američkih dolara sa ukradenih kreditnih kartica putem malih donacija usmerenih ka Twitch strimerima.

Častite strimere

Za one sa jeftinijim ulaznicama Twitch je jedna od najpopularnijih striming platformi, koja ima opciju podrške strimerima preko valute koju oni nazivaju Bits. Bits se mogu kupiti preko Amazona i PayPal uplata, a onda koristiti za plaćanje strimera.

Hakeri su smislili da novac sa ukradenih kartica iskoriste za kupovinu Bits valute, onda ih uplaćuju strimerima, koji uzimaju 20% donacija, a ostatak vraćaju hakerima na različite račune u bankama.

Možda će vas zanimati

Problem su prvi prijavili strimeri kojima su se hakeri obratili na Discord mreži, sa predlogom “saradnje”, da bi uvidom u procurele papire otkrivene bizarne situacije – strimeri sa 40 do 50 gledalaca su dobijali donacije koje su išle i do 1.800 dolara dnevno.

Turski strimeri u centru prevare

Prema informacijama koje su otkrivene, ova prevara se odigravala masovno u Turskoj, gde je učestvovalo oko 2.400 Twitch strimera, preko kojih je oprano skoro 10 miliona dolara.Nekolicina ozbiljnih strimera, kao što je Jahrein, sa 1,7 miliona Twitch pretplatnika izneo je ove podatke u javnost, sa sve slikama razgovora hakera sa strimerima, u želji da razotkrije ovu veliku prevaru i podigne svest javnosti o malverzacijama koje se događaju.

Šta su Twitch Bits
Izvor: YouTube / Wild4Games

Twitch je nakon ovoga objavio da su preduzeli mere protiv 150 partnera koji su zloupotrebljavali postojeće alate za monetizaciju, i da sarađuju sa strimerima koji im se javili kako bi u potpunosti razotkrili počinioce i sprečili dalje prevare. Za slučaj da to već niste uradili, nakon što su procureli podaci sa Twitch mreže, procureo je i veliki broj korisničkih imena i šifara, pa ako već niste, promenite šifru i aktivirajte dvofaktorsku autentifikaciju, kako ne biste ostali bez naloga.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA